ABD Başkan Joe Biden, İran'ın nükleer programına getirilen sınırlamalar karşılığında ABD'nin ve Tahran'a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırıldığı anlaşmaya her iki tarafın da uymaya devam etmesi konusundaki görüşmelere İran'ı dahil etmeye çalışıyor.

TRUMP’IN İŞLERİ

AB’den yapılan açıklamada, "Katılımcılar, ABD’nin JCPOA'ya (Ortak Kapsamlı Eylem Planı) geri dönme olasılığını ve anlaşmanın tüm taraflarca tam ve etkili bir şekilde uygulanmasının nasıl sağlanacağını tartışacaklar" dedi. 

Biden’in selefi Donald Trump, İran, Çin, Rusya, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD tarafından üç yıl önce Viyana’da imzalanan dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşma olan anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekilmişti. Devamında ise, İran'ı, paktın bazı nükleer kısıtlamalarını ihlal ettiğini savunarak ABD yaptırımlarını yeniden empoze etti.

İRAN: ÇABA GÖRMÜYORUZ

Cezai tedbirler, hükümetin gıda, ilaç ve COVID-19 aşılarını ithal etmesini engelleyerek İran'daki hayatı felce uğrattı.

Ancak Çarşamba günü, İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin sözlerinin eyleme dönüşmediğini ve ABD'den "ciddi bir çaba" görmediğini söyledi.

‘’YAKIN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ’’

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, iki diplomatik kaynak, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın İran ile halihazırda görüşmelerde bulunduğunu ve bir tanesi, İran'ın önerisi hakkında görüşmeler yapıldığını söyledi. 

Ayrı bir gelişmede, Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü gazetecilere verdiği günlük brifingde, Avrupalı güçlerin JCPOA ülkeleri Rusya ve Çin ile çıkmaza bir çözüm bulmak için yakın bir şekilde çalıştıklarını ve hem Tahran hem de Washington ile görüştüklerini söyledi. (Al Jazeera)