Avrupa Parlamentosu'nun bütçe kontrol komitesinde çalışan milletvekilleri, Avrupa Komisyonu başkanını yeni oluşturulan AB yasasını kullanarak Macaristan'a yapılan ödemeleri "hukukun üstünlüğünün ağır ihlalleri" nedeniyle dondurmaya çağırıyor.

RAPOR: YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL

Milletvekilleri isteklerini, “hukukun üstünlüğünün ciddi şekilde ihlal edilmesinin” AB yöneticisinin AB vergi mükelleflerini korumak için Macaristan'a yapılan ödemeleri askıya almakta yasal olarak haklı olduğu anlamına geldiği sonucuna varan üç akademisyen tarafından hazırlanan bir rapora dayandırıyor.

Üç profesör tarafından hazırlanan raporda, "AB fonlarının şeffaf yönetiminin olmaması, etkili bir ulusal savcılık hizmetinin olmaması ve yargı bağımsızlığının garantilerinin olmaması, Macaristan'ın temel hukuk devleti ilkelerini zaten korkunç bir şekilde ihlal ettiğini gösteriyor" diyor. 

‘’YAPTIRIM FETİŞİMİZ YOK’’

Rapor, her biri 1 milyon Euro'ya mal olan ve kısmen Avrupa sosyal fonu tarafından finanse edilen 43 okuldaki laboratuvarlara dikkat çekiyor. Bir Avrupa Komisyonu soruşturması, hepsi aynı kitabı kullanmasına rağmen, ders kitaplarının geliştirilmesi için her sınıfın ayrı olarak ücretlendirildiğini tespit etti. Brüksel, Macar makamlarının bazı harcama “düzensizliklerini” düzeltmediği sonucuna vardıktan sonra bir miktar paranın geri ödenmesini istedi.

Raporu hazırlayan Alman Yeşil Milletvekili Daniel Freund, “İstediğimiz şey, Macaristan'da hukukun üstünlüğünün işlemesi, yaptırım fetişimiz olduğu için değil. Temel olarak hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edilmesini istiyoruz” dedi. 

Milletvekilleri belirli bir miktarda paranın dondurulmasını önermiyor – 2018'de Macaristan, AB'den ekonomisinin yaklaşık yüzde 5'ine denk gelen 6,3 milyar Euro aldı. Macar hükümeti, AB'nin coronavirüs kurtarma fonundan 7,2 milyar avro daha talep etti.

Freund, hangi AB ödemelerinin dondurulacağına komisyonun karar vereceğini söyledi. Kararın kolay olmayacağını kabul eden vekil, “Bundan muzdarip olanlar sıradan Macar vatandaşları olmamalı, hükümeti cezalandırmalı, böylece komisyon doğru bütçe kalemlerini belirlemek zorunda kalacak” dedi ve “Bence komisyon, sahada çalışan bir yönetim ve kontrol sistemi olmadığında, vergi mükellefi paranızın neden milyarlarca ve milyarlarca Macaristan'a gittiğini herkese açıklamak zorunda” diye ekledi. 

(Guardian)