Avrupa Birliği'nin Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen yaptığı açıklamada, "Avrupa Komisyonu şu anda bu kararı dikkatle değerlendiriyor" dedi ve "Bu karar, Avrupa Birliği'nin temellerini sorguluyor. Bu, Avrupa hukuk düzeninin birliğine doğrudan bir meydan okumadır" şeklinde ekledi. 

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ekibinden bir kişinin Kovid-19 çıkması  nedeniyle zirveden ayrıldı - Dünyadan Haberler

© Fotoğraf / Avrupa Birliği  Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen

7. MADDE UYGULANABİLİR

Bir seçenek, AB bütçesinden ve pandemi sonrası kurtarma fonundan alınan payların Polonya'dan alıkonacağı bir koşulluluk mekanizması ve diğer finansal araçlardır.

Von der Leyen, "Bu, Avrupalı vergi mükelleflerinin parasıdır ve birlik bütçesini hukukun üstünlüğünün ihlallerine karşı korumalıyız" dedi.

Diğer bir seçeneğin, AB anlaşmalarının, AB kararlarında oy kullanma hakkı da dahil olmak üzere, bloğun temel değerlerini ihlal ettikleri için üye devletlerin haklarının askıya alınabileceği 7. Maddesinin uygulanması olduğunu söyledi.

Leyen, "Bugün antlaşmamızın geçerliliği konusunda şüphe uyandıran Polonya Anayasa Mahkemesi, 7. Madde uyarınca bağımsız ve meşru olmadığını düşündüğümüz mahkemeyle aynı" dedi. 

Reuters