İki kaynak, AB'nin eski bir olimpik jimnastikçi olan Kabaeva ve Ukrayna'daki savaşı kutsayan Kremlin müttefiki Kirill’e yaptırım önerdiğini söyledi. 

Kabaeva ve Kirill, üye ülkeler tarafından tartışılan yeni listeler altında AB'nin seyahat yasağı ve varlıklarının dondurulmasıyla karşı karşıya kalacak düzinelerce insandan ikisi ve halihazırda yaptırımlar listesinde bulunan binden fazla Rus'a katıldı. Yeni isimlerin uygulanacak olası yaptırımların AB'nin 27 üye ülkesi tarafından onaylanması gerekiyor.

Bloomberg'e göre yaptırımın taslak belgesi, Kabaeva'yı “Başkan Vladimir Putin ile yakından ilişkili” olarak tanımlıyor. Kabayeva, ritmik jimnastik için 2004 Olimpiyatları'nda altın madalya kazandı ve aynı zamanda 2014'te Soçi'deki Kış Olimpiyatları'nda bayrak taşıyıcısıydı. Altı yıl boyunca Putin'in Birleşik Rusya partisini temsil eden bir milletvekiliydi ve büyük bir Kremlin yanlısı medya grubunu yönetti. 

İDDİA SONRASI GAZETE KAPANDI

2008'de bir Moskova gazetesi, Putin'in karısı Lyudmila'dan gizlice boşandığını ve jimnastikçiyle evlenmeyi planladığını iddia etti. Kremlin haberi şiddetle yalanladı ve gazete kısa süre sonra kapandı. Putin çifti, 30 yıllık evliliklerinin ardından 2013'te ayrıldıklarını açıklamıştı. Wall Street Journal geçen ay, ABD yönetiminin, Putin'in bunu kişisel bir saldırı olarak göreceği endişeleri nedeniyle Kabaeva'ya yaptırım uygulamaktan vazgeçtiğini bildirdi.

‘ÖNDE GELEN DESTEKÇİSİ’

Adı Vladimir Gundyayev olan Kirill de AB yaptırım taslağı listesinde yer alıyor ve “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığının en önde gelen destekçilerinden biri” olarak tanımlanıyor. Patrik, işgalden sonraki günlerde Rusya'nın "özel barışı koruma operasyonunu" desteklemek için vaaz vererek, Ukrayna'daki Rusça konuşanların "özgürleştirilmesi" gerektiğini iddia etti ve savaşı "dini temizlik operasyonu" olarak nitelendirdi. (Guardian)