CNN ile yaptığı röportajda Blinken'e, bir zamanlar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski SSCB'yi restore etme arzusuyla hareket ettiğini söyleyen eski savunma bakanı Leon Panetta ile aynı fikirde olup olmadığı soruldu.

Blinken, "Bence bu doğru, bence Başkan Putin'in hedeflerinden biri ve daha önce Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan ülkeler üzerinde yeniden bir etki alanı kullanmak" dedi.

ABD'nin böyle bir isteği "kabul edilemez" olarak değerlendirdiğini, çünkü nüfuz alanlarının dünyasının bir "istikrarsızlık reçetesi, bir çatışma reçetesi, dünya savaşlarına yol açan bir reçete" olduğunu söyledi.

‘UKRAYNA’IN KAFASINA SİLAH DAYANMIŞ…’

Bu hafta Cenevre'de yapılacak ABD-Rusya görüşmeleri öncesinde Blinken, Amerikan tarafının Ukrayna üzerindeki gerilimi barışçıl bir şekilde çözmek için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu, ancak herhangi bir ilerlemenin ancak "karşılıklı olarak" mümkün olacağını iddia etti.

Ancak, “Ukrayna'nın kafasına silah dayamış bir gerilim ortamında gerçek ilerleme kaydedildiğini görmenin zor olduğunu” ve bu nedenle Rusya'nın “gerilimi azaltmak” için adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.

Yaklaşan toplantı, Moskova ile Rusya'nın iddia edilen Ukrayna'yı işgal etme planları konusundaki endişelerini defalarca dile getiren Batılı ülkeler arasında artan gerilimin ortasında gerçekleşti. Güvenlik endişelerine bir çözüm bulmak amacıyla Moskova, bazıları ABD ve NATO tarafından reddedilmiş olan bir dizi öneriyle öne çıktı ve Washington, bloğun genişleme potansiyelini kısıtlamayı asla kabul etmeyeceğini söyledi. (RT)