Uzay Operasyonları Başkan Yardımcısı General David Thompson, Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu'nda bir dinleyici kitlesine verdiği demeçte, "Hipersonik programlar açısından Çinliler veya Ruslar kadar ileri değiliz. Çok hızlı bir şekilde yetişmemiz gerekiyor" dedi. 

TAKİP EDİLEMİYOR

Thompson, ABD'nin rakiplerinin gerisinde kalmasının nedenlerinden bazıları olarak bürokrasi ve harcama konusundaki endişelerden bahsetti. Washington'un "süreçlerimizi hızlandırabilmemiz için biraz daha fazla risk ve biraz daha fazla başarısızlık riskini kabul etmeye hazır olduğumuz bir konumda olması" gerektiğini savundu.

Hipersonik füzeler, yüksek hızları ve uçuş esnasında yön değiştirme yetenekleri nedeniyle izlemenin ve engellemenin neredeyse imkansız olduğu için son teknoloji füzeler olarak görülüyor.

ABD Ordusu, 2023 yılının sonuna kadar karadan fırlatılan, uzun menzilli bir hipersonik füze çıkarmayı planlarken, donanma 2025'te gemiden fırlatılan bir füze planlıyor. ABD Hava Kuvvetleri, gelecek yıl havadan fırlatılan bir füzeye sahip olmayı umuyor.

‘ÇİN BİZİ GEÇEBİLİR’

Bir Rus denizaltısı geçen ay ülkenin son teknoloji hipersonik füzesini başarıyla test etti. Financial Times, Pekin'in Ağustos ayında nükleer kapasiteli bir hipersonik füzeyi test ettiğini bildirdi. Ancak Çin, raporun doğru olmadığını söyledi.

Thompson, Çin'in GPS, iletişim ve uydular gibi teknolojik yetenekleri açısından "uzayda inanılmaz hızlı hareket ettiği" konusunda uyararak, “Güç konusunda eşit olmaya yakınlar. Hızlarında devam ederlerse, gelecek birkaç nesilde bizi geçebilirler" dedi. 

Russi Today