ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi (ODNI), gizliliği kaldırılan bir raporda, doğal bir köken veya bir laboratuvar sızıntısının, SARS-COV-2'nin insanları ilk kez nasıl enfekte ettiği konusunda makul hipotezler olduğunu söyledi. Ancak analistlerin hangisinin daha olası olduğu veya herhangi bir kesin değerlendirmenin yapılıp yapılamayacağı konusunda anlaşamadıklarını söyledi.

Raporda ayrıca, bu teorinin savunucularının "Vuhan Viroloji Enstitüsü'ne doğrudan erişimi olmadığını" ve dezenformasyon yaymakla suçlandıklarını söyleyerek, coronavirüsün bir biyolojik silah olarak ortaya çıktığı yönündeki önerileri de reddetti.

ÇİN’DEN ‘NEDEN İSTİHBARAT İNCELİYOR?’ SORUSU

Çin raporu eleştirerek yanıt verdi.Washington'daki Çin büyükelçiliğinin Sözcüsü Liu Pengyu, e-postayla gönderilen bir açıklamada, "ABD'nin Covid-19'un kökenlerini izlemek için bilim insanları yerine istihbarat aygıtına güvenme hareketi tam bir siyasi komedidir" dedi.

Açıklamada, "Bu yalnızca bilime dayalı köken araştırmalarını baltalayacak ve virüsün kaynağının bulunmasına yönelik küresel çabayı engelleyecektir" denildi.

ODNI raporu, dört ABD casus ajansının ve çok kurumlu bir kuruluşun, COVID-19'un enfekte bir hayvandan veya ilgili bir virüsten kaynaklandığına dair "düşük güvene" sahip olduğunu söyledi.

Ancak bir ajans, ilk insan enfeksiyonunun büyük olasılıkla bir laboratuvar kazasının sonucu olduğuna ve muhtemelen Vuhan Viroloji Enstitüsü tarafından yapılan deneyleri veya bir laboratuvar kazasının sonucu olduğuna "orta derecede güvendiğini" söyledi.

Çin, virüsün kökenleriyle ilgili soruşturmalarda tam olarak işbirliği yapmadığı için uluslararası eleştirilerle karşı karşıya kaldı.Büyükelçilikten yapılan açıklamada bu eleştirireddedilerek, "Köklerin izini sürmeye yönelik bilime dayalı çabaları destekliyoruz ve aktif olarak katılmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte, bu konuyu politize etme girişimlerine kesinlikle karşıyız" denildi. (Reuters)