Kimin neden öldüğünü takip eden proje, salgın sırasında ABD sağlık sisteminin işleyişine ve başarısızlıklarına bir pencere açıyor. Hemşireler, destek personeli ve huzurevi çalışanları da dahil olmak üzere günlük hasta bakımıyla ilgilenen düşük ücretli işçilerin pandemide ölme olasılığı doktorlardan çok daha yüksekti.

3 KAT DAHA FAZLA

Yıl boyu süren araştırma raporları dizisi, bu ölümlerin çoğunun önlenebileceğini ortaya koydu. Maske kıtlığı, Covid-19 testi eksikliği, zayıf temas takibi, politikacıların tutarsız maske rehberliği, işverenlerin yanlış adımları ve işyeri güvenlik kurallarının devlet düzenleyicileri tarafından gevşek şekilde uygulanması, sağlık çalışanlarının karşılaştığı risk artışına katkıda bulundu. 

Araştırmalar, sağlık çalışanlarının corona virüse yakalanma olasılığının genel halkın 3 katından daha fazla olduğunu gösteriyor.

HEMŞİRELERDE ÖLÜM DAHA FAZLA

Guardian ve KHN ile yaptığı özel röportajda Dr. Anthony Fauci, "Bu insanlara abartısız, gerçek kahramanlar olduklarına haklı olarak atıfta bulunuyoruz" dedi. Pek çok sağlık çalışanının ölümü, "sağlık çalışanlarının, hekim ve hemşire olduklarında ettikleri yeminleri yerine getirerek kendilerini tehlikeye atarak tarihsel olarak yaptıklarının bir yansımasıdır" dedi.

Ölenlerin yarısından fazlası 60 yaşın altındaydı. Genel nüfusta, Covid-19 kaynaklı ölümlerin ortalama yaşı 78. Ölen sağlık çalışanlarının üçte birinden fazlası ABD dışında doğanlardan oluşuyordu. Hemşireler ve destek personeli, doktorlardan çok daha fazla sayıda öldü.

Huzurevlerinde ise, hastanelerin iki katı kadar çalışan öldü. Ölümlerin yalnızca yüzde 30'u hastane çalışanları arasındaydı ve nispeten azı iyi finanse edilen akademik tıp merkezlerinde istihdam edildi. Geri kalanlar diğer yerlerin yanı sıra daha az prestijli yerlerde, ayakta tedavi kliniklerinde, bakımevlerinde ve hapishanelerde çalıştı.

AŞILAMA ETKİSİ HİSSEDİLDİ

Sağlık çalışanları arasındaki ölüm oranı, aşının geçen Aralık ayında kendilerine sunulmasından bu yana yavaşladı. Mart ayı sonlarında yayınlanan bir araştırma, Dallas'taki Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi’nde tamamen aşılanmış 8 bin 121 çalışandan sadece dördünün enfekte olduğunu buldu. (Guardian)