Yetkililer, Pazar günü Sudan'ın Kızıldeniz limanı Sevakin'de binlerce koyunla dolu bir geminin battığını ve gemideki çoğu hayvanın boğulduğunu, ancak tüm mürettebatın hayatta kaldığını söyledi.

Hayvancılık gemisi battığında Sudan'dan Suudi Arabistan'a hayvan götürüyordu. Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan Sudanlı üst düzey bir liman yetkilisi, "Badr 1 gemisi Pazar sabahı erken saatlerde battı. 15 bin 800 koyun taşıyordu” dedi.

Tüm mürettebatın kurtarıldığını söyleyen başka bir yetkili, kazanın ekonomik ve çevresel etkisi konusunda endişelerini dile getirdi. Yetkili, "Batan gemi, limanın işleyişini etkileyecek. Gemi tarafından taşınan çok sayıda hayvanın ölümü nedeniyle muhtemelen çevresel bir etkisi olacaktır” dedi.

3.7 MİLYON DOLARLIK KAYIP

Ulusal İhracatçılar Birliği Başkanı Omar al-Khalifa, geminin iskelede batmasının birkaç saat sürdüğünü ve bunun “kurtarılabileceğini” düşündüren bir umut olduğunu söyledi. Derneğin hayvancılık bölümünün başkanı olan Saleh Selim, olayla ilgili soruşturma açılması çağrısında bulunan, kaybedilen hayvanların toplam değerinin 3.7 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

Hayvan sahiplerinin sadece 700 koyunu kurtardığını, ancak çok hasta olduklarını ve uzun süre yaşamalarının beklenmediği bildirildi. Geçen ay kargo bölümünde çıkan ve saatlerce süren ve ağır hasara yol açan büyük yangının sebebinin belirlenmesi için limanda soruşturma başlatıldı.

TÜRKİYE’NİN ‘YENİLEME ANLAŞMASI’ ASKIYA ALINDI

Sevakin limanını yeniden geliştirmek için hamleler oldu, ancak Türkiye ile tarihi binaları restore etmek ve rıhtımları genişletmek için 2017 yılında imzalanan anlaşma, uzun süredir cumhurbaşkanı Omar al-Beşir'in devrilmesinden sonra askıya alındı.

Sudan, geçen yıl ordu şefi Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki askeri darbenin ardından derinleşen kronik bir ekonomik krizin pençesinde kalmaya devam ediyor. Askeri darbe, Beşir'in devrilmesinden sonra kurulan geçiş yönetiminin restorasyonunu talep eden batılı hükümetlerin yardım kesintileri de dahil olmak üzere cezalandırıcı önlemleri tetikledi. (Guardian)