Başsavcı Iryna Venediktova, günde 200 ila 300 savaş suçu ihbarı aldığını söyledi. Pek çok davanın gıyabında yapılacağını kabul etmekle birlikte, kovuşturmalara devam etmenin "adalet meselesi" olduğunu vurguladı.

BBC'ye konuşan Venediktova, sivilleri öldüren, işkence eden veya tecavüz eden Rus askerlerinin "hepsinin mahkemeye çıkacağı an meselesi olduğunu anlamaları gerektiği" konusunda uyardı.

Ekibinin Ukrayna genelindeki bölgelerde çalışmasına rağmen, bazı insanlara ve bölgelere erişim eksikliği nedeniyle tüm vakaları "düzgün ve etkili bir şekilde" araştıramadığını söyledi. Venediktova, Mayıs ayında yaklaşık 600 şüphelinin tespit edildiğini ve 80 kovuşturmanın başladığını söyledi. Ukrayna'da yargılanan ilk Rus askeri Çavuş Vadim Shishimarin, Mayıs ayında bir sivili öldürmekten ömür boyu hapse mahkum edildi.

DEDEKTİFLER BÖLGEDE

Ukrayna, Bucha, Borodyanka ve başkent Kiev yakınlarındaki diğer kasabalarda Rus birlikleri tarafından kısa süreliğine ele geçirilen çok sayıda toplu mezar ortaya çıkardığını söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'yı bir "suç mahalli" olarak tanımladı ve şimdiye kadarki en büyük dedektif ekibini birden fazla soruşturmaya yardımcı olmak için ülkeye gönderdi. (BBC)