Ülke genelindeki üniversitelerde ve okullarda olup bitenler, militan hareketin hayati yardım ve diplomatik katılım karşılığında kadınların haklarına saygı göstermesini isteyen yabancı güçler tarafından yakından izleniyor.

Grup, 1996-2001 yılları arasında en son hüküm sürdüğünde, kızların okula gitmesini, kadınların ise üniversiteye ve işe girmesini yasaklamıştı. Son haftalarda kadın haklarının İslam hukukuna göre onurlandırılacağına dair güvencelere rağmen, bunun pratikte ne anlama geleceği belli değil.

‘’20 YIL ÖNCESİNE DÖNÜYORUZ’’

Afganistan'ın en büyük şehirlerindeki (Kabil, Kandahar ve Herat) üniversitelerdeki öğretmenler ve öğrenciler Reuters'e, kız öğrencilerin sınıflarda ayrı tutulduğunu, ayrı eğitim verildiğini veya kampüsün belirli bölümleriyle sınırlandırıldığını söyledi.

Kabil Üniversitesi'nde sınıfını bölünmüş bulan 21 yaşındaki öğrenci Anjila, Reuters'e telefonla verdiği demeçte, "Perde asmak kabul edilemez. Sınıfa girdiğimde gerçekten çok kötü hissettim. Yavaş yavaş 20 yıl öncesine dönüyoruz" dedi. Anjila, Taliban Afganistan'ı devralmadan önce bile kız öğrencilerin erkeklerden ayrı oturduğunu, ancak sınıfların fiziksel olarak bölünmediğini söyledi. 

‘’TAMAMEN KABUL EDİLEBİLİR’’

Afganistan'daki bir özel üniversite derneği tarafından dağıtılan derse devam etmek için yönergeleri özetleyen bir belge, başörtüsü takma zorunluluğu ve kadın öğrenciler için ayrı girişler gibi önlemleri sıraladı. Ayrıca, kadın öğrencilere ders vermek için kadın öğretmenlerin işe alınması ve kadınların ayrı ayrı veya daha küçük sınıflarda bir perde ile ayrılmış olarak öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Reuters tarafından incelenen belgenin resmi Taliban politikasını temsil edip etmediği belli değil. Taliban, geçen hafta okulların yeniden başlaması gerektiğini, ancak erkeklerin ve kadınların ayrılması gerektiğini savunmuştu. Üst düzey bir Taliban yetkilisi Reuters'e, perde gibi sınıf ayırıcıların "tamamen kabul edilebilir" olduğunu ve Afganistan'ın "sınırlı kaynakları ve insan gücü" göz önüne alındığında, "aynı öğretmenin bir sınıfın her iki tarafına da ders vermesini" sağlamanın en iyisi olduğunu .