ABD ve NATO birliklerinin cihatçı harekete karşı 20 yıl boyunca savaştıktan sonra geri çekilmesinin ardından Afganistan'ı kaos hızla yuttu; Taliban, ülkenin yüzde 85'inin kontrolünde olduğunu iddia ederek, yeni bir iç savaş korkusunu alevlendiriyor.

270 BİN KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ

BM Mülteci Ajansı'na göre, militanların ilerlemesinin ülke sınırları dışına yeni bir Afgan mülteci akınını ateşleyip tetiklemeyeceğini söylemek için henüz çok erken olsa da, Ocak ayından bu yana yaklaşık 270 bin kişi evlerini terk etti veya yerinden edildi ve bu da toplam yerinden edilmiş mültecileri beraberinde getirdi. 

En azından bazıları şimdiden çıkmaya çalışıyor. Bir akrabasının Taliban tarafından öldürülmesinin ardından Afganistan'dan ayrılan ve ardından İstanbul'daki havaalanında yaklaşık üç hafta boyunca mahsur kalan 16 kişilik Heratlı aile, bir geri gönderme merkezine nakledildi.

YÜZLERCE AFGAN VAN’A GELDİ

Daha fazla sayıda insan da kara yoluyla İran'a ve ardından Türkiye'ye gidiyor: Guardian’a göre, bu hafta iki gece boyunca çoğu Afgan olduğu bilinen en az bin 900 kişinin Van’a seyahat etti. Afganistan, İran, Pakistan ve Bangladeş'ten gelen mülteci ve göçmenler, yaklaşık 30 kişilik daha küçük gruplara ayrılarak, karanlıkta acele etmeden önce 800 metre uzaklıktaki Yukarıtulgalı köyünden - yolun sınır muhafızlarından arındırılmış olduğuna dair bir işaret - bir el feneri sinyali bekledi.

Yeterli parası olanlar Avrupa'ya ulaşmaya çalışacak, diğerleri ise Türkiye'nin şehirlerinde iş bulmayı hedefliyor.

Türkiye, dünyanın en büyük mülteciye ev sahipliği yapan ülkesi. Yaklaşık 4 milyona ev sahipliği yapan ülkede mültecilerin çoğunluğu Suriyeli, ancak Afganlar ikinci en büyük grubu oluşturuyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan verilere göre, 2020'de 23 bin Afgan Türkiye'de uluslararası koruma başvurusunda bulundu.

TEHLİKELİ YOLCULUK

Yolculuk, birçok göç yolu gibi son derece tehlikeli. Sınır savunmaları ve kaçakçılardan ve diğer yolculardan kadınlara yönelik cinsel şiddet tehdidinin yanı sıra, aşırı kalabalık ve güvensiz ulaşım Türkiye'de ölümlere ve boğulmalara neden oldu. Geçen hafta bir kaçakçıya ait minibüsün otoyolda devrilmesi sonucu en az 12 kişi hayatını kaybederken, geçtiğimiz ay Van Gölü'nde denize açılmaya elverişli olmayan bir teknenin alabora olması sonucu 60 kişi boğularak hayatını kaybetti. (Guardian)