Cihazı fabrika çalışanları üzerinde test eden China Three Gorges Üniversitesi'ndeki Akıllı Üretim İnovasyon Teknolojisi Merkezi'nden araştırmacılar, gönüllülerin bir alet veya bir parçayı almaları gerektiğinde sözlü komutlar vermelerine veya jestler yapmalarına gerek olmadığını buldu.

YÜZLERCE SAAT EĞİTİMDEN GEÇTİLER

South China Morning Post'a (SCMP) göre geliştiriciler, robotun "neredeyse anında" tepki verdiğini ve gerekli nesneyi alıp iş istasyonuna yerleştirdiğini belirtti. Makale, ekibin bulgularını yerel hakemli Çin Makine Mühendisliği dergisinde yayınladığını ekledi. Çalışma, bu tür işbirlikçi robotların montaj hattı üretimini potansiyel olarak artırabileceğini belirtti.

Projenin başındaki isim Dong Yuanfa, robotun gerçek dünyada kullanılabilmesi için robotunun sekiz gönüllü tarafından "yüzlerce saatlik eğitimden" geçtiğini açıkladı. Montaj hattı çalışanları, bir beyin dalgası detektörü ve kol sensörlerini birleştiren makineyle donatıldı.

ANA ETKEN: KONSANTRASYON

Başlık, gönüllülerin niyetlerini kabaca yüzde 70 doğrulukla anlamış olsa da, beyinden gelen sinyal zayıftı. SCMP'ye göre, robotun "net bir mesaj" alması için işçilerin "çok sıkı konsantre olmaları" gerekiyordu. Ancak ekip, zaman içinde tekrarlayan fabrika görevlerini yerine getirdikten sonra çoğunun çok fazla dikkati dağıldığını söyledi.

Kol sensörleri tarafından toplanan kaslardan gelen elektrik sinyallerinin "daha kararlı" olduğu söylense de, işçiler yoruldukça bunlar da güç kaybetti. Ancak geliştiriciler, hem beyin hem de kas sinyallerinin bir karışımının, robotun bir sonraki hareketi "benzeri görülmemiş bir doğrulukla" tahmin etmesine yardımcı olabileceğini iddia etti.

Ancak gazete, laboratuvar ortamında elde edilen bu sonuçların fabrika ortamında tekrarlanıp tekrarlanamayacağının belirsiz olduğunu belirtti. Sensörler işçi şapkalarının ve üniformalarının içine yerleştirilebilse de araştırmacılar, ter ve düzensiz hareketlerin sinyal kalitesini etkileyebileceğini öne sürdüler.