Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny, şüpheli bir zehirlenme girişiminin ardından yurtdışındaki tedavi dönüşünde Moskova'nın Sheremetyevo havaalanında gözaltına alındı.

Vladimir Putin'in yakın çevresindeki yolsuzluk soruşturmaları protestolara yol açan ve ülkenin en güçlü adamlarını kızdıran Navalny, Kremlin'in onu tutuklamaya hazırlanmasına rağmen eve dönme sözü vermişti.

SON DAKİKADA HAVAALANI DEĞİŞTİRİLDİ

Polis, Navalny'yi Pazar akşamı Berlin'den inişinden kısa bir süre sonra gözaltına aldı. 

Uçak, yüzlerce destekçinin bir araya geldiği Moskova'nın Vnukovo havaalanına inecekti. 

Yetkililer havaalanını son dakikada kapattı ve Navalny'nin uçağını bekleyen medyadan uzağa Sheremetyevo'ya yönlendirdi.

SÖZCÜ: ONDAN KORKUYORLAR

Navalny’nin sözcüsü Kira Yarmysh, Kremlin’in Navalny’den ve kendisini selamlamak isteyen büyük kalabalıklardan korktuğunu söyledi. 

Yarmysh, "Yakın zamana kadar, onların bu kadar korktuğuna inanmak imkansızdı” diye tweet attı. 

Polis memurları pasaport kontrolünde Navalny ile karşılaştı ve onu gözaltına aldı. Navalny karısına veda etti ve ona sarıldı. Daha sonra memurlarla birlikte ortadan kayboldu.

YILLARCA HAPİSTE KALABİLİR

Rusya’nın federal ceza infaz kurumunun Moskova departmanı, Navalny’nin tutuklandığını doğruladı. 

Resmi neden, şartlı tahliye duruşmasına katılmamaktı. 2014'te aldığı ertelenen hapis cezası hapis cezasıyla değiştirilirse yıllarca parmaklıklar ardında kalabilir. Navalny tutuklanmasından kısa bir süre önce uçakta keyifliydi ve kendisiyle birlikte Berlin'den gelen
gazetecilere, "Korkmuyorum" dedi ve Almanya'da iyileştikten sonra Rusya'ya dönmekten “son derece mutlu” olduğunu söyledi.

(Guardian)