Araştırmacılar, şarapta bulunan antioksidanlar, ölçülü içki içenlerin neden alkolden kaçınanlara göre katarakt ameliyatı geçirme riskinin yüzde 23'e kadar daha az olduğunu açıklamaya yardımcı olabileceğine inanıyor.

YARIM MİLYON KİŞİ İNCELENDİ

Katarakt (göz merceğinde oluşan bulanık lekeler) özellikle yaşlılarda görme bozukluğunun ve körlüğün başlıca nedenidir. Londra'daki Moorfields Göz Hastanesi’nden ve University College London Oftalmoloji Enstitüsü’nden akademisyenler, uzun yıllar boyunca 492 bin 549 katılımcının tıbbi ve yaşam tarzı geçmişini inceledi.

ŞARAPTAKİ ANTİOKSİDAN ETKİSİ

Haftada neredeyse 1 litre alkol tüketen kişilerin katarakt ameliyatı geçirme olasılığının daha düşük olduğunu buldular. Şarap içenler arasında risk, bira veya alkollü içecek tüketenlere göre daha düşüktü. 

Bulguların yazarı olan Doktor Sharon Chua, ‘’Katarakt gelişimi, yaşlanma sırasında oksidatif stresten kaynaklanan kademeli hasara bağlı olabilir. Bulgularımızın şarap içenlerde özellikle belirgin olması gerçeği, özellikle kırmızı şarapta bol miktarda bulunan polifenol antioksidanların koruyucu bir rolüne işaret edebilir” dedi. 

Ancak çalışmanın yazarları, orta derecede içki içmek ve katarakt arasında yakın bir ilişki varmış gibi görünse de, kesin bir nedensel bağlantı bulamadıklarını vurguladılar.

‘’SONUÇLAR TUTARLI DEĞİL’’

Alkol Araştırmaları Enstitüsü Araştırma Başkanı Dr. Sadie Boniface bulgular hakkında şüphe uyandırdı. Boniface, “Orta derecede alkol alanların sağlığını içmeyenlerle karşılaştırmak sorun yaratır. İçki içmeyenler, sağlık sorunları nedeniyle içmeyi bırakmış kişiler de dahil olmak üzere çok çeşitli bir gruptur. Bu, ılımlı içiciliğin yapay olarak yararları varmış gibi görünebileceği anlamına geliyor, çünkü ılımlı içiciler ortalama olarak sağlıksız insanlarla karşılaştırılıyor” dedi. 

Boniface ayrıca, "Şarap içenler arasında görülen daha büyük etki, bu grubun diğer özelliklerinin hesaba katılmayan katarakt riskiyle ilgili olmasından kaynaklanıyor olabilir. Birinin içtiği alkol miktarı doğrudan etkiye sahipse, bunun içecek türünden bağımsız olarak benzer olmasını beklersiniz" dedi. (Guardian)