Muhafazakar aday Armin Laschet yaptığı açıklamada, Aachen'in kendi seçim bölgesinde Merkel ile birlikte kampanya yürüttüğünü, SPD'nin Yeşiller ve aşırı sol Linke partisiyle önderlik ettiği bir sol ittifakın Avrupa'yı istikrarsızlaştıracağını söyledi.

60 yaşındaki Laschet, "Bizi NATO'dan çıkarmak istiyorlar, bu ittifakı istemiyorlar, başka bir cumhuriyet istiyorlar. Linke'nin bir sonraki hükümette olmasını istemiyorum" dedi. 

Laschet'e karşı yarışan isim, önde gelen adaylar arasındaki üç televizyon tartışmasını kazanan Merkel'in sağ-sol koalisyonundaki maliye bakanı SPD'den Olaf Scholz. 63 yaşındaki Scholz, sol ile bir ittifakı görmezden gelmiyor, ancak NATO üyeliğinin SPD için kırmızı bir çizgi olduğunu söyledi.

ÜÇLÜ KOALİSYON KURULABİLİR

Parçalanmış siyasi manzara, üç yönlü bir koalisyonun muhtemel olduğu anlamına geliyor. Nihai kamuoyu yoklamalarda Merkel’in partisi Sosyal Demokratlar az farkla lider götürdü, ancak muhafazakarlar son günlerde farkı azalttı ve birçok seçmen hala kararsız.

En olası koalisyon senaryolarında, ya SPD'nin ya da muhafazakar CDU/CSU bloğunun Yeşiller ve liberal Hür Demokratlar (FDP) ile ittifak kurduğunu görülüyor.

Scholz, Berlin yakınlarındaki Potsdam'daki destekçilerine, SPD'nin ve Yeşillerin üçüncü bir ortak olmadan tek başına iktidar için çoğunluğu sağlamasını hâlâ umduğunu söyledi.

Scholz, "SPD ne kadar güçlü olursa, koalisyon kurmak o kadar kolay olur. Neyin mümkün olacağını bilmiyorum ama belki örneğin bir SPD-Yeşiller koalisyonu kurmak mümkündür. Bunun mümkün olduğuna inanıyorum. Göreceğiz" dedi. 

Reuters