Alman anket firması Insa tarafından yürütülen ve Bild am Sonntag gazetesi tarafından yaptırılan ankette, katılımcıların yaklaşık yüzde 49'u Scholz'dan memnun değil. Bild am Sonntag'a göre bu, görevdeki şansölyenin geçen yıl 8 Aralık'ta göreve başlamasından bu yana aldığı en düşük destek seviyesi. 

Ankete katılan Almanların yüzde 38'i Scholz'un performansından memnun olduklarını söyledi. Almanya'da şu anda yönetimde olan koalisyon hükümeti ise, ankete katılanların yüzde 55'inin beklentilerini karşılayamazken, kalan yüzde 35'i onaylıyor. Halkın tutumunu ölçmek için yapılan bu araştırmaya binden fazla Alman katıldı. 

ARAŞTIRMALAR NEGATİF

Bir başka araştırmada, anket şirketi Civey tarafından 17 Nisan ile 19 Nisan arasında medya kuruluşu Der Spiegel için gerçekleştirildi. Bu ankette, Almanların sadece yüzde 25'i Scholz'u güçlü bir lider olarak gördüğünü söyledi. Ankete katılanların yüzde 42'si, şansölyenin güçlü bir liderin niteliklerine sahip olmadığını düşündüklerini söylerken, yüzde 23'ü de aynı değerlendirmeye yakındı.

Ancak Der Spiegel, Scholz'un kendi Sosyal Demokrat partisinin (SPD) destekçileri arasında hala nispeten popüler olduğunu ve bu gruptaki insanların yüzde 65'inin şansölyenin performansını onayladığını kaydetti. Bu ankete ise neredeyse 5 bin kişi katıldı. 

KRİTİK NOKTA UKRAYNA KRİZİ

Haber kaynağı, Scholz'un popülaritesindeki bariz düşüşü, şansölyenin Ukrayna'ya ağır silah sağlamayı reddetmesine bağladı. Makale, Alman liderin hem siyasi muhaliflerine hem de genel olarak toplumun geniş kesimlerine çok tereddütlü geldiği sonucuna vardı.

Başlangıçta Berlin, 24 Şubat'ta Rusya tarafından saldırıya uğradıktan sonra Ukrayna'ya askeri teçhizat göndermekten kaçındı. Ancak daha sonra, çatışma ilerledikçe, Almanya yön değiştirdi ve Kiev'e tanksavar ve uçaksavar füzesi göndermeyi kabul etti. Ancak, Berlin'in ülkeye sağladığı askeri desteğin derecesi, özellikle ABD ve İngiltere'ye kıyasla nispeten mütevazı kaldı. Ukrayna lideri Volodymyr Zelensky ve Almanya Büyükelçisi Andrei Melnyk de dahil olmak üzere üst düzey Ukraynalı yetkililer, Scholz hükümetini yetersiz destekleri için defalarca eleştirdi. (RT)