Koalisyondaki Hür Demokratların (FDP) parlamento lideri Christian Duerr, iş dergisi WirtschaftsWoche'a verdiği demeçte, "Nitelikli işçi sıkıntısı o kadar ciddi hale geldi ki, ekonomimizi önemli ölçüde yavaşlatıyor" dedi.  Duerr, "Yaşlanan işgücü sorununu ancak modern bir göç politikasıyla kontrol altına alabiliriz.Yurt dışından gelen 400 bin vasıflı işçi sayısına mümkün olan en kısa sürede ulaşmamız gerekiyor" diye ekledi.

İŞE BAŞLAYANDAN ÇOK KİŞİ EMEKLİ OLUYO

Şansölye OlafScholz'un Sosyal Demokratları, Duerr'in özgürlükçü FDP'si ve çevreci Yeşiller’in koalisyon anlaşmalarında, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden uzmanlar için bir puan sistemi ve ülkede çalışmak için ulusal asgari ücreti saatte 12 euroya yükseltmek gibi önlemler üzerinde anlaştılar. İşveren dostu Alman Ekonomi Enstitüsü, işgücü piyasasına giren gençlerden daha fazla yaşlı işçi emekli olduğundan, bu yıl işgücünün 300 binden fazla kişi daralacağını tahmin ediyor.

Bu farkın 2029'da 650 binin üzerine çıkması ve 2030'da yaklaşık 5 milyonluk çalışma çağındaki insan kıtlığının birikmesi bekleniyor. İstihdamdaki Almanların sayısı, coronavirüs pandemisine rağmen geçen yıl yaklaşık 45 milyona ulaştı. Onlarca yıl süren düşük doğum oranları ve düzensiz göçün ardından, küçülen bir işgücü aynı zamanda Almanya'nın kamu emeklilik sistemi için demografik bir saatli bomba oluşturuyor; bu sistemde daha az sayıda çalışan, daha uzun bir yaşam süren ve giderek artan bir emekli kitlesinin emekli maaşlarını finanse etme göreviyle karşı karşıya kalıyor. (Reuters)