Ofisi'n basın açıklamasına göre rakamlar, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin neredeyse son 50 yıldaki en büyük enflasyon artışı.

‘EN SON 1973’TE BU SEVİYEYE ÇIKTI’

Federal İstatistik Ofisi Başkanı Georg Thiel, “Almanya'daki enflasyon, üst üste üçüncü ay için zirveyi gösteriyor. Yüksek enflasyonun temel nedeni halen artan enerji fiyatlarıdır. Başta gıda olmak üzere diğer birçok malın fiyatlarında da artış görüyoruz. Bu kadar yüksek bir enflasyon seviyesi, en son petrol krizinin sonucu olarak petrol fiyatlarının hızla yükseldiği 1973-1974 kışında görüldü” dedi.

‘SAVAŞ OLMASAYDI…’

Almanya, Ukrayna işgalinin ardından Rusya karşıtı yaptırımların arttırdığı enerji fiyatlarının ortasında bir yaşam maliyeti kriziyle boğuşuyor. Destatis verilerine göre, doğal gaz fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,2, akaryakıt fiyatları ise yüzde 41 arttı.

Raporda, gıda ve enerji maliyetlerindeki artış olmasaydı enflasyonun mevcut oranın yarısından daha az olacağı belirtiliyor. Ajans, fiyatların pandemi sonrası tedarik zinciri kesintilerinden de etkilendiğini belirtiyor.

KORKUTAN TAHMİN

Analistler, Alman Bundesbank'ın bu yılın sonuna kadar yüzde 7,1'lik bir enflasyon oranı öngörmesiyle önümüzdeki aylarda fiyat artışlarının yavaşlamasını bekliyor. (RT)