Verilere göre, orta yaşta sık sık kötü rüyalar gören insanlar, daha hızlı bir bilişsel gerileme yaşayabilir ve yaşlandıkça daha yüksek bunama riski altında olabilir. Doğrulanırsa, araştırma sonunda demans için yeni tarama yöntemlerine ve bunu yavaşlatmak için müdahaleye yol açabilir.

Çoğu insan zaman zaman kötü rüyalar görür, ancak yetişkinlerin yaklaşık yüzde 5'i haftada en az bir kez kabus görür. Stres, kaygı ve uyku yoksunluğu potansiyel tetikleyicilerdir, ancak Parkinson hastalığı olan kişilerde daha önce yapılan araştırmalar, sık sık rahatsız edici rüyalar ile daha hızlı bilişsel gerileme oranları ve gelecekte bunama gelişme riskinin artması arasında bağlantı kurmuştur.

Aynı şeyin sağlıklı yetişkinler için de geçerli olup olmadığını araştırmak için, Birmingham Üniversitesi'nden Dr. Abidemi Otaiku, insanların uyku kalitesini inceleyen ve daha sonra uzun yıllar boyunca onları takip eden, beyin sağlığını ve diğer sonuçları değerlendiren önceki üç çalışmanın verilerini inceledi. Verileri, daha yüksek sıklıkta üzücü rüyalar görenlerin bilişsel gerileme yaşama ve bunama teşhisi konma olasılığının daha yüksek olup olmadığını bulmak için istatistiksel yazılım kullanılarak analiz edildi.

DÖRT KAT DAHA FAZLA

eClinicalMedicine'de yayınlanan araştırma, haftada en az bir kez kötü rüyalar gören orta yaşlı insanların, nadiren kabus görenlere göre sonraki on yılda bilişsel gerileme yaşama olasılığının dört kat daha fazla olduğunu buldu. Yaşlı katılımcılar arasında, sık sık rahatsız edici rüyalar bildirenlerin sonraki yıllarda bunama teşhisi konma olasılığı iki kat daha fazlaydı.

Bir olasılık, sık sık kötü rüyalar gören kişilerin düşük kaliteli uykuya sahip olmalarıdır, bu da yavaş yavaş bunama ile ilişkili proteinlerin birikmesine yol açabilir. Bir diğeri, her iki fenomenin temelini oluşturan bazı genetik faktörlerin varlığıdır. (Guardian)