TB2 insansız hava aracı, Rus topçu sistemlerinin ve zırhlı araçlarının yok edilmesine yardımcı olduğu Ukrayna'da oldukça popüler.

Baykar, Ukrayna'daki yardım kampanyasının birkaç gün içinde dönüm noktasına ulaştığını ve iş dünyasının liderlerinin yanı sıra sıradan insanların da fona katkıda bulunduğunu söyledi.

‘TOPLANAN PARA HALKA GİTSİN’

Şirketten yapılan açıklamada, "Baykar, TB2'ler için ödeme kabul etmeyecek ve Ukrayna savaş cephesine ücretsiz 3 İHA gönderecek. Toplanan fonların bunun yerine Ukrayna'nın mücadele eden insanlarına havale edilmesini istiyoruz" denildi.

MOSKOVA’DAN TEPKİ

Üst düzey bir Türk bürokrat Reuters'e verdiği demeçte, Rusya'nın daha önce Ukrayna'ya insansız hava aracı satışı konusunda Türkiye'ye şikayette bulunduğunu, ancak özel bir şirket olan Baykar'ın satışlarının devletler arası anlaşmalar olmadığını da sözlerine ekledi. Baykar'ın başındaki isimlerden biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en küçük kızının eşi Selçuk Bayraktar. 

Türkiye, enerji, savunma ve ticaret alanlarında Rusya ile yakın ilişkiler kurdu ve büyük ölçüde Rus turistlere güveniyor. Baykar'ın Rusya'nın itirazlarına rağmen dronları Kiev'e satması ve işgalden önce daha fazla ortak üretim anlaşması imzalaması Moskova'yı kızdırdı.

Suriye, Irak, Libya ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda da kullanılan TB2, şimdi Türkiye'nin küresel savunma ihracatı hamlesine öncülük ediyor. Litvanya savunma bakanlığı bu ayın başlarında, Litvanyalıların satın almak için yaklaşık 6 milyon euroluk yardım kampanyası yaptıktan sonra, Türkiye Savunma Sanayii Ajansı'nın Ukrayna'ya transfer edilmek üzere Litvanya'ya bir TB2 bağışlayacağını söyledi. (Middle East Eye)