Teknoloji devleri Amazon ve Google'da çalışan 400 kişilik bir grup açık bir mektup yayınladı ve işverenlerini İsrail hükümetiyle 1,2 milyar dolarlık bir sözleşmeden çekilmeye ve ülkenin ordusuyla tüm bağlarını kesmeye çağırdı.

'FİLİSTİNLİLERİN HAYATI DAHA ÖLÜMCÜL HALE GELECEK'

300'den fazla Amazon ve 90'dan fazla Google çalışanı, iki teknoloji şirketinin İsrail’in kamu sektörüne ve ordusuna bulut hizmeti sağlayacak olan Project Nimbus'un feshedilmesini talep eden mektubu isimsiz olarak imzaladı.

İşçiler, Guardian’da yayınlanan mektupta, "Amazon ve Google'ın İsrail ordusu ve hükümetiyle Nimbus Projesi sözleşmesini imzalama kararını kınıyor ve onlardan bu sözleşmeyi ve kullanıcılarımıza zarar verecek gelecekteki sözleşmeleri reddetmelerini istiyoruz" denildi.

Ayrıca, "Şirketlerimizin inşa etmek için anlaştığı teknoloji, İsrail ordusu ve hükümeti tarafından gerçekleştirilen sistematik ayrımcılık ve yerinden edilmeyi Filistinliler için daha da acımasız ve ölümcül hale getirecek" diye eklendi. 

Anonim teknoloji çalışanları grubu, sözleşmenin İsrail'e, Filistinliler hakkında yasadışı bir şekilde veri toplamaya yardımcı olacak ve İnsan Hakları İzleme Örgütü de dahil olmak üzere hak grupları tarafından apartheid suçları olarak tanımlanan daha ileri politikalar için kullanılabilecek bulut hizmetleri sunacağını söylüyor.

MAYIS SALDIRILARINDA ÇALIŞANLARDAN ‘BİLDİRİ’ BASKISI

İsrail'in Mayıs ayında Gazze Şeridi'ne saldırısı sırasında iki şirkette tartışmalar alevlenerek şirket çalışanları İsrail ordusuyla olan sözleşmelerin feshedilmesini istedi. İsrail saldırısı, düzinelerce çocuk da dahil olmak üzere en az 248 Filistinliyi öldürdü ve kuşatma altındaki yerleşim bölgesindeki evleri ve binaları yıktı.

O sırada, bir grup Google çalışanı, şirketin CEO'su Sundar Pichai'ye, "İsrail ordusunun şiddetinin Filistinlilere verdiği zararın doğrudan tanınması" da dahil olmak üzere saldırıları kınayan bir bildiri yayınlaması için bir mektup gönderdi.

Birkaç gün sonra, 600'den fazla Amazon çalışanı CEO Jeff Bezos'a bir mektup göndererek şirketi "insan hakları ihlallerinde aktif veya suç ortağı olan şirketler, kuruluşlar ve/veya hükümetlerle iş sözleşmelerini ve kurumsal bağışları gözden geçirmeye ve kesmeye" çağırdı.

Middle East Eye