Cornell Üniversitesi Halk ve Ekosistem Sağlığı Departmanından yapılan araştırma, 1990 ve 2018 yılları arasında toplanan verilere dayanarak, kel kartal nüfus artışının yüzde 4-6 oranında azaldığını gösteriyor.

Bilim insanları, yedi kuzeydoğu eyaletindeki popülasyonları incelediler ve bazılarının, bir hayvanı yakaladıktan sonra kurşun giren organları geride bırakan avcılardan etkilendiğini buldu. Bu, ette kurşun parçalarını tüketebilecekleri için kel kartalları ve diğer canlıları etkiliyor.

Kel kartal nüfusu son on yılda dört katına çıktı, ancak araştırmacılar “biraz tedirginliğin” popülasyonun tekrar azalmasına neden olabileceği konusunda uyardılar. Araştırma, kel kartalların büyüme oranlarının dişiler için yüzde 4,2 ve erkekler için yüzde 6,3 oranında bastırıldığını tahmin ediyor.

CEZALAR AĞIR

İkonik kuş, 1973'te Nesli Tükenmekte Olan Türler Yasası'nda nesli tükenmekte olan türler listesine dahil edilmiş, ancak daha sonra 2007'de listeden çıkarılarak, kuşun popülasyonu yıllar içinde azaldı. Kel kartal, ABD'de hala korunan bir türdür ve bunlardan birini öldürmek, iki yıla kadar hapis ve 250 bin dolara kadar para cezası ile sonuçlanabilir. Mart 2021'de ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, ABD'de 316 binden fazla kel kartal olduğunu açıkladı. (RT)