Rusya, kıtaya gaz arzını kıstıkça, bankalar elektrik kesintileriyle nasıl başa çıkabileceklerini tartıyor, ATM'ler ve çevrimiçi bankacılığın kesintiye uğramaması için jeneratörler gibi alternatif enerji kaynaklarını araştırıyor.

Savaşın etkileri nedeniyle zaten kırılgan olan Avrupa ekonomisi için ödemelerin ve işlemlerin önemi nedeniyle finans firmalarının harekete geçmeleri için özel bir aciliyet var. Sektör, Covid-19 karantinalarına ve uzaktan çalışmaya adapte olurken, elektrik kesintileri çok farklı bir zorluk sunuyor.

‘SİMÜLASYONLAR YAPILIYOR’

Konuya aşina bir kaynağın Reuters'e verdiği bilgiye göre, Londra ve Frankfurt'ta Avrupa genelinde binlerce merkezde çalışan JPMorgan, elektrik kesintisi simülasyonları gerçekleştirdi. Kişi, ciddiyetine bağlı olarak, bankanın önemli ofis konumlarını birkaç gün boyunca çalışır durumda tutabilecek dizel jeneratörlere geçebileceğini söyledi.

Planlara aşina bir kaynak, İtalya'nın en büyük ikinci bankası UniCredit'in bu yaz operasyonel dayanıklılığını test ettiğini söyledi. Kaynak, en son felaket kurtarma testinin veri işlemenin esnekliğine odaklandığını ve bankanın iki çekirdek veri merkezinin iki bağımsız elektrik santralinden güç kaynağına sahip olduğunu da sözlerine ekledi. Fransız ve İtalyan borsalarını yöneten Euronext, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana enerji kullanımını yeniden değerlendirdiğini ve fazla ayrıntıya girmeden yedek jeneratörleri olduğunu söyledi.

Bankalar ayrıca enerji krizine karşı ofis alanlarını küçültmek ve personeli daha az binada birleştirmek gibi gözle görülür adımlar atıyor. Deutsche Bank, her yıl 4.9 milyon kilovat saat elektrik tasarrufu sağlamak için Almanya'daki bin 400 binasında bir dizi enerji tasarrufu önlemi uygulamaya koyduğunu söyledi. 

ARTIK SICAK SU YOK

Banka, tuvaletlerden gelen sıcak suyu kapatıyor, işyeri sıcaklıklarını ayarlıyor, tüm iç şube aydınlatmalarını ve aydınlatmalı açık hava reklamlarını kapatıyor. Düzenleyiciler yüksek alarmda. Avrupa Merkez Bankası'nın denetim kolu ve Birleşik Krallık'taki eşdeğeri olan İhtiyati Düzenleme Kurumu (PRA), bankaların aksaklıklarla başa çıkmak için planlarının olmasını şart koşuyor. (Reuters)