Ukraynalıların bile kuzeydoğudaki ilerleyişin hızına hayran kaldıkları bir günün sonunda, cephe hatlarından gelen haberlerin Moskova için her saat daha feci hale geldiği bir günün sonunda, bu uygunsuz bir manzaraydı.

Çok sayıda Rus politikacı, Moskova'yı yıllık Şehir Günü kutlamalarını ertelemeye çağırdı, ancak kötü haber Kremlin'i gafil avlamış gibi görünüyordu. Ukrayna'da yaşananların bir "özel askeri operasyon" değil de bir savaş olduğunu kabul etmeye bile gönülsüz olan Kremlin, kutlamaları iptal etmenin her şeyin ters gittiğinin doğrudan bir kabulü olacağına karar verdi.

Ukrayna, birkaç hafta önce Rusya'nın kendisini yüksek sesle "sonsuza kadar" yeni sahibi ilan ettiği kasabaları geri alırken, tüm Ruslara savunma bakanlığından "güçlerin yeniden gruplandırılmasının" devam ettiğine dair umutsuz bir açıklama verildi.

PUTİN GÖRMEZDEN GELİYOR

Moskova'nın merkezindeki bir parkta yaptığı konuşmada Putin, son yıllarda şehirde meydana gelen değişiklikler hakkında bir konuşma yaparak “Moskova, haklı olarak dünyanın en güzel ve konforlu metropollerinden biri olarak kabul ediliyor ve her yıl yetenekli ve enerjik insanları çekme ve artan ekonomik, altyapı ve sosyal değişim oranı da dahil olmak üzere küresel rekabet üstünlüğünü gösteriyor” dedi. Konuşması, geçtiğimiz aylarda Moskova'nın on binlerce yeteneğinin ülkeden ayrıldığını, çoğu batılı markanın Rusya pazarından çekildiğini ve ülkeyi batı dünyasının büyük bölümünden koparan bir seyahat ambargosuna tanık olduğu gerçeğini görmezden geldi. 

GÖZLER VERİLECEK YANITTA

Ukrayna işgalinin seyri, Putin'in uzun süreli başkanlığının en büyük krizine dönüşme tehdidinde bulunuyor. Kiev'i birkaç gün içinde ele geçirme ve dostane bir kukla hükümet kurma şeklindeki ilk savaş planında zaten engellenmiş olan Ukrayna'nın doğusunun büyük bir bölümünü ilhak etmeye yönelik B planı da son Ukrayna saldırısının ışığında daha zayıf görünüyor.

Şimdi gözler Rusya lideri Putin'in yanıtına çevrildi. Kiev'den geri çekilirken yaptığı gibi mevcut geri çekilmeyi örtbas etmeye mi çalışacak, yoksa seferberlik veya nükleer sözleriyle Ukrayna’yı daha mı fazla tehdit edecek? (Guardian)