Xi ve Putin, Batı'ya olan karşılıklı güvensizlikleriyle son yıllarda giderek daha da yakınlaştılar ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden birkaç gün önce ortaklıklarını yeniden teyit ettiler. Ancak Çin, Batı'nın kendisine karşı yaptırımlarını tetikleyebilecek herhangi bir doğrudan maddi destek sağlamamaya özen gösteriyor.

Putin, geçen hafta ikisinin Özbekistan'da çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez bir araya geldiklerinde bu sınırları kabul etti ve Çinli liderin Ukrayna'nın durumu hakkında soruları ve endişeleri olduğunu söyledi ve onu "dengeli" pozisyonundan dolayı övdü.

Beijingmerkezli düşünce kuruluşu olan Çin ve Küreselleşme Merkezi’ninKurucusu Henry Wang Huiyao, "Herhangi bir yeni pozisyonun ne kadar farklı olacağını anlamıyorum.Çin savaşı desteklemiyor, çatışmayı desteklemiyor, bu başından beri çok açıktı" dedi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ARTIYOR

Analistler, Çin'in muhtemelen kısa bir savaş olmasını ummasına rağmen, Putin'in son yenilgilere karşı koymaya çalışan Ukrayna'daki savaş alanının Pekin'i endişelendirmesinin veya ülkelerin ilişkilerinideğiştirmesinin olası olmadığını söyledi. Ana faktör, Pekin'in Washington ile rekabeti de dahil olmak üzere jeopolitik olmaya devam ediyor.Çin, daha fazla ve daha ucuz enerji arzının faydalarını elde ederken, Rusya Avrupa Birliği yasaklarından kaynaklanan kayıpları telafi ederken, iki dev komşu arasındaki ekonomik işbirliğinin artması muhtemel gözüküyor.

Londra SOAS Üniversitesi Çin Enstitüsü Direktörü Steve Tsang, "Xi için en önemli olan şey, Putin'in Çin'e, çoğunlukla ekonomik alanda zararlara yol açabilecek işgali başarısızlığa uğratmaması veya karışıklık yaratmamasıdır. Xi'nin dış politikasının arkasındaki temel itici güç, Çin'i ilk sıraya koymaktır" dedi. 

MEDYA SESİNİ ÇIKARMIYOR

Resmi Çin medyası, Putin'in son konuşmasına, küresel piyasaları karıştırdıktan ve Batılı güçlerden kınama aldıktan sonra bile, çok az yer verdi. Bununla birlikte, yorumlar, Çin'in Twitter benzeri Weibo sosyal medyasında yoğun bir şekilde tartışıldı, şok ve eleştirinin yanı sıra destek gördü.Sidney Üniversitesi'nde Çin savunması ve dış politikasında uzman doçent olan Yuan Jingdong, Çin'in Rusya'yı alenen eleştirmekten veya Ukrayna'ya karşı açıktan sempati göstermekten kaçınma gibi ince çizgiyi izlemeye devam etmesini beklediğini söyledi. (Reuters)