Her iki tarafın da konvansiyonel olmayan ekonomik savaş silahlarını kullandığı anlaşmazlık, Rusya'nın Ukrayna'daki hibrit savaşının yeni alanlara ne ölçüde yayıldığını gösteriyor. Başkan Vladimir Putin, Avrupa'nın Ukrayna'nın egemenliğini savunmak için enerji krizi yaşama konusundaki istekliliğini test ediyor.

Rus devlete ait Gazprom, rutin bir bakım kontrolü sırasında, Sibirya'dan Almanya'ya gaz taşıyan Kuzey Akımı 1 boru hattındaki kompresörlerdeki ana gaz türbinlerinde bir yağ sızıntısı tespit edildiğini duyurdu. Gazprom, bakım için verilen sayısız diğer olağandışı şekilde uzun süreli kesintilerden sonra sızıntının onarılmasının belirsiz bir süre alacağını söyledi.

‘ŞANTAJ’

Batıda açıkça bir şantaj olarak görülen duyuru, G7 maliye bakanlarının, ilk olarak ABD tarafından Haziran ayında G7 liderleri zirvesinde özetlenen ve Rus petrol fiyatlarına bir üst sınır koymaya yönelik ayrıntılı bir planla ilerlemesinden saatler sonra geldi. Amaç, Putin'i savaşı finanse etmek için ihtiyaç duyduğu kaynaklardan mahrum bırakarak Aralık ayı gibi erken bir tarihte uygulamaya koymak.

KRİTİK PLAN

ABD'li yetkililer, fikrin nasıl işleyeceği konusunda hazine ile görüşmek üzere Londra'ya geldi. Deniz taşımacılığı sigorta sektörünün merkezi olan Londra, planın olmazsa olmazı. Özünde, nakliye sigortacılarının petrolü G7 tarafından belirlenen bir fiyat sınırının üzerinde satmayı planlayan herhangi bir tankere sigorta sağlamamasını gerektiriyor. Cesur bir pazar müdahalesi parçası olan plan, birçok doğal kusuru koruyor. Sigortacılar, sigorta ettirdikleri geminin satacağı petrolün fiyatını bilmediklerini iddia ediyorlar.

Planın işlemesi için Hindistan gibi tarafsız petrol ithal eden ülkelerin katılmasını gerektirebilir, aksi takdirde Rusya petrolü için yeni pazarlar bulunacaktır. G7'den bu yana yapılan çalışmalara rağmen, herhangi bir hedef fiyat üzerinde anlaşmaya varılmadı ve Londra’daki sigorta endüstrisinden gelen sesler pek hevesli değil. Ancak plan, ABD’li ve İngiliz bakanların coşkulu desteğine sahip. (Guardian)