Prensi, Kaşıkçı cinayetinin emrini vermekle suçlayan ve Suudi Arabistan'ın dışlanması gerektiğini söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, yükselen küresel petrol fiyatlarına indirim umuduyla Cuma günü petrol üreten krallığı ziyaret edecek.

Biden, Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'da bir Suudi vurucu timi tarafından öldürülmesini kınayan, ancak küresel enerji devini ve onun fiili hükümdarını görmezden gelemeyeceklerini kabul eden Avrupalı liderlerin izinden gidiyor.

İKTİDARI İÇİN HERKESLE MÜCADELE EDİYOR

Sadece 36 yaşında ve kağıt üzerinde hâlâ yaşlı babası Kral Salman'dan iktidarı devralmayı bekleyen prens, krallığa ve Ortadoğu'ya damgasını vurmuş durumda. Bölgede daha güçlü bir dış politika izlerken, hayranlarını sevindiren, Riyad'ın geleneksel müttefiklerini tedirgin eden ve insan hakları savunucularını şoke eden adımlar atarken, ülkede kontrol için amansız bir baskıyla muhalifleri ezdi ve rakiplerini kenara itti.

Ancak, Ortadoğu'nun en büyük ekonomisini on yılllar boyunca yönetebilecek iddialı bir lider gerçeğiyle karşı karşıya kaldığında, yurtdışındaki eleştirmenleri geri adım atmış görünüyor. Eurasia Group'tan Ayham Kamel, "Kaşıkçı sonrası Batı'nın prensle etkileşimi sınırlamaya yönelik tüm girişimi aşamalı olarak aşındı ve Biden'in ziyareti bu fikre gerçekten bir kurşun sıkacak. Ukrayna savaşı, Çin rekabeti, enerji sorunları ve Suudi Arabistan'ın bölgesel etkisi nedeniyle mevcut jeopolitik ortamda düzeltilmesi gereken Suudi-ABD ilişkisini canlandırmak için orada" dedi. (Reuters)