Motegi ve Chung, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında New York'ta bir araya geldi.

KUZEY KORE TEHDİDİNE RAĞMEN…

Japonya'nın 1910-1945 yılları arasında Kore'yi işgalinde, Japonya'nın savaş zamanı genelevlerinde çalışmaya zorlanan çoğunlukla Koreli kadınlara yönelik yaptıkları iki önemli ABD müttefiki arasındaki ikili ilişkileri uzun süredir sömürdü. Son yıllardaki anlaşmazlık, Kuzey Kore gibi bir ortak tehdide rağmen, komşular arasında kısasa kısas ihracat kısıtlamaları getirdi ve güvenlik işbirliğini tehdit etti.

Japonya dışişleri bakanlığı, Motegi ve Chung'un, Kuzey Kore ile ilişkiler de dahil olmak üzere bölgesel istikrarın çıkarları açısından iki ülke arasındaki işbirliğinin önemini bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Bir açıklamada, "Motegi, Japonya'nın bu konulardaki ilkeli duruşunu kesin bir dille iletti ve Güney Kore uygun adımları atma çağrısını yineledi. Bu konularla ilgili olarak Bakan Chung, Güney Kore'nin tutumlarına dayalı açıklamalar yaptı" denildi. 

'DİYALOG YOLUYLA ÇÖZEBİLİRİZ'

Aynı zamanda, bakanlar "sağlam ilişkileri yeniden tesis etmek ve daha sonra çok çeşitli alanlarda işbirliğini mümkün kılmak için diplomatik kanallar aracılığıyla istişareleri ve iletişimi hızlandırma görüşünü paylaştılar" diye eklendi. Chung, Seul'ün sorunların diyalog yoluyla çözülebileceğine inandığını söyledi. 

Siyasi farklılıklardan kaynaklanan ticaret kısıtlamalarının talihsiz olduğunu ve bunların yakında çözülebileceğini umduğunu, aksi takdirde Seul'ün bunları bir Dünya Ticaret Örgütü panelinin önünde gündeme getirmek zorunda kalacağını söyledi.

Chung ve Motegi, Mayıs ayında İngiltere'de yapılan G7 toplantısının oturum arasında bir araya gelmişti, ancak o zaman farklılıklarını daraltmayı başaramadı.

Reuters