Mega proje, büyük olasılıkla fırtına kuşu çaylıklarını patlatmayı, penguen kolonilerini rahatsız etmeyi ve 115 bin tondan fazla betonla vahşi doğanın bir bölümünü kapatmayı içerecek.

Canberra'daki hükümet, Avustralya'nın Antarktika'daki en güneydeki üssü olan Davis araştırma istasyonuna bilim adamları ve acil durum ekipleri için yıl boyunca erişim sağlamak için gerekli olduğunu söylüyor.

BÖLGEDE İNŞAAT YARIŞI ÇIKABİLİR

Çevre bilimcileri, milyarlarca dolarlık planın israf olduğunu ve bölgedeki rakipler arasında yıkıcı bir inşaat yarışına yol açabileceğini söylüyorlar. Tazmanya’da bir üniversitede çevre bilimci olan Shaun Brooks, "Yatırım ölçeği ve çevre üzerindeki etkisi açısından Antarktika'da
eşi benzeri görülmemiş bir durum ve bilim adına yapılacak olmasına rağmen çok az bilim adamı projeyi savunuyor’’ dedi.

UÇAKTAN DÜŞEN ZARF 7 BİN HAYVANI ÖLDÜRMÜŞTÜ

İnşaat sırasında yaban hayatı habitatının tahrip edilmesinin yanı sıra, tamamlanan havalimanının işletilmesi, kuşları, fokları ve penguenlerin üreme kolonilerini sıkıntıya sokacak. 

Geçmişte yaşanan çok sayıda vaka, Antarktika yaban hayatı üzerindeki olumsuz etkisini gösterdi. Bunlardan biri, 1980'lerde alçaktan uçan bir uçaktan düşen bir zarf, penguen kolonisinde 7 bin hayvanın ölümüne neden olan bir izdihama yol açtı.

İNŞAAT 2023’TE BAŞLAYACAK

Avustralya Antarktika Bölümü, çevresel değerlendirmenin yurt içinde inceleneceğini, diğer Antarktika Antlaşması ülkelerine sunulacağını söyledi. 

Bir temsilci, Guardian'a yaptığı açıklamada, "Havaalanının inşasının bazı kaçınılmaz etkileri olacak ve çevresel etkileri anlamaya ve mümkün olan en yüksek standartlarda ve yasal gerekliliklere uygun olarak hafifletme önlemleri uygulamaya kararlıyız" dedi. 

Asfalt bir pist için planlar şu anda çevresel değerlendirmeden geçiyor. 2022'de bütçe görüşmeleri bekleniyor. Onaylar verilirse, inşaat 2023'te başlayacak ve en erken 2040'a kadar devam edecek.

(Guardian)
Çeviri:İsmail Cömert