Associated Press'teki 100'den fazla gazeteci, haber ajansının İsrail'i eleştiren sosyal medya paylaşımları nedeniyle genç bir gazeteciyi kovma kararını kınayan bir açık mektup yayınladı.

AP tarafından 3 Mayıs'ta işe alınan Emily Wilder, şirketin sosyal medya politikasının ihlali olarak nitelendirdiği paylaşım nedeniyle sadece 16 gün sonra ajans tarafından görevden alındı.

YAHUDİ OLARAK İŞGALE KARŞI

Geçen yıl Stanford Üniversitesi'nden mezun olan Yahudi bir Amerikalı olan Wilder, Filistin'de Barış İçin Yahudilerin Sesi ve Adalet İçin Öğrenciler de dahil olmak üzere kampüste işgal karşıtı hareketlerde aktifti.

AP, Wilder'in hangi gönderilerinin politika standartlarını ihlal ettiğini teyit etmemekle birlikte, söz konusu paylaşımların, haber ajansı tarafından işe alındıktan sonra İsrail ve Filistin hakkında yapılan yorumlarla ilgili olduğunu doğruladı.

‘’ONAYLAMIYORUZ’’

Wilder'in meslektaşları şimdi "bu kararın haber odası morali ve AP'nin güvenilirliği açısından sonuçlarıyla ilgili" endişelerini dile getirirken, tüm olayı yönetme şeklinden dolayı ajansı eleştiriyor. 

Gazeteciler açık mektupta, "AP'nin Emily Wilder'ın işten çıkarılmasını ve günlerce süren sessizliğini ele alma şeklini şiddetle onaylamıyoruz" dedi. Mektupta, "Şirketten Wilder'ın neden kovulduğu konusunda daha fazla netlik talep ediyoruz’’ denildi.

WİLDER: EN ÇOK DESTEĞE DUYDUĞUM ZAMANDA…

Görevden alınmasıyla ilgili konuşan Wilder, olayın ne kadar "yürek burktuğunu" ve kendini nasıl günah keçisi olarak hissettiğini anlatan bir açıklama yaptı.

Wilder, "Genç bir kadın olarak kurumumdan en çok desteğe ihtiyaç duyduğum zamanda destek göremedim. Önümde pek çok gazeteciyi - özellikle Filistinli ve diğer beyaz olmayan gazeteciler - sansürleyen nesnellik ve sosyal medya etrafındaki kuralların asimetrik uygulanmasının bir kurbanıyım" dedi.