Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Mkhaimar Abusada, "Hamas bombalamasının boyutu çok daha büyük ve bu çatışmada hassasiyet çok daha iyi. Kuşatma altında yapabildikleri şok edici" dedi.

ERİMİŞ ŞEKERDEN MERMİ

1987'de Hamas'ın kuruluşundan bu yana ciddi bir ivme kazandı. Grup, ilk günlerinde İsraillilere yönelik ölümcül ateş ve adam kaçırma olayları gerçekleştirdi. 2000 yılının sonlarında patlak veren ikinci Filistin intifadasında veya ayaklanmada yüzlerce İsrailliyi öldürdü.

Şiddet yayıldıkça, grup ilkel "Kassam" roketleri üretmeye başladı. Kısmen erimiş şekerden güç alan mermiler yalnızca birkaç kilometreye ulaştı, çılgınca uçtu ve çok az hasara neden oldu ve çoğu zaman Gazze'ye indi.

İSRAİL GAZZE’DEN ÇEKİLİNCE ROKETLER GELDİ

İsrail ordusuna göre, İsrail'in 2005 yılında Gazze'den çekilmesinin ardından Hamas, İran ve Suriye'yle beraber gizli bir ikmal hattı kurdu. Daha uzun menzilli roketler, güçlü patlayıcılar, metal ve makineler Gazze’nin Mısır ile güney sınırını sular altında bıraktı. Uzmanlar, roketlerin Sudan'a gönderildiğini, Mısır'ın uçsuz bucaksız çölünden geçirildiğini ve Sina Yarımadası'nın altındaki dar tünellerden geçirildiğini söylüyor.

2007'de Hamas savaşçıları Filistin Yönetimi'ni Gazze'den çıkardıklarında ve kıyı şeridinin yönetimini devraldıklarında, İsrail ve Mısır sıkı abluka uyguladılar. 

Hamas, 2008 ve 2012 savaşlarında kullanılan Katyuşya ve İran tarafından tedarik edilen Fajr-5 gibi gelişmiş menzillere sahip yabancı yapım roketleri stokladılar.

‘YARATICI TEKNİKLERLE’ YERLİ ÜRETİM

Mursi’nin devrilmesinden sonra Mısır, yüzlerce kaçakçılık tünelini kapattı. Buna karşılık, Gazze'nin yerel silah endüstrisi toparlandı. 

Ortadoğu'daki füzelere odaklanan bağımsız bir güvenlik analisti olan Fabian Hinz, "İran'ın anlatısına göre, Gazze'deki tüm füze üretimini başlattıkları ve onlara teknik ve bilgi tabanını verdiler, şimdi Filistinliler kendi kendilerine yeter" diyerek, "Bugün, gördüğümüz roketlerin çoğu, genellikle yaratıcı tekniklerle yerel olarak inşa ediliyor" şeklinde ekledi.


(AP)