Bunu yaparken, kadınlar ülkelerinin hassas sosyal dokusunda kendileri için yeni bir yer ediniyor. Bu, hala muhafazakar geleneklerine bağlı ülkede bazı çevreler tarafından kutlanan ve bazıları tarafından şüpheyle izlenen bir durum. Ailesi ve beş küçük kardeşiyle aynı evde yaşayan Al-Ahmed, ebeveynlerinin erkeklere karışma konusundaki endişelerini gidermek için çoğunlukla kadın müşterilerin bulunduğu bir dükkan seçti.

HAYAL BİLE EDİLEMEZDİ

24 yaşındaki Al-Ahmed, "Babamdan bir şey istediğimde kendimi suçlu hissederdim ama çalışmaya başladığımdan beri aileme yardım edebildiğim için gururluyum" dedi. Al-Ahmed gibi binlerce kadın her gün ülke çapında işe geliyor. Bu durum, sadece birkaç yıl önce hayal bile dilemezdi, ancak şimdi Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın krallığı modernize etmek için önderlik ettiği reformlar altında giderek norm haline geliyor.

Erkekler hala gücü sıkı bir şekilde tutuyor. Şu anda Kral Selman'ın kabinesinde veya üst düzey danışmanlık rollerinde kadın yok ve danışma Şura Konseyi'nin 150'den sadece 30'u kadın. Ancak kadınlar şimdi Suudi işgücünün yüzde 33'ünü oluşturuyor. Yaş gruplarında ve eğitim
seviyelerinde, restoranlar, süpermarketler, muhasebe ve grafik tasarım firmalarında daha önce Suudi erkekler ve göçmen işçilerle sınırlı olan işleri alıyorlar.

‘GEVŞEK KISITLAMALAR’ KOLAYLAŞTIRIYOR

Reformların bir parçası olarak, kadınların 2018'den beri araba kullanmasına izin verildi. Ancak ayda 4 bin 500 riyal (bin 200 dolar) kazanan Al-Ahmed, bırakın arabayı, sürüş dersleri almaya bile parası yetmiyor. Al-Ahmed, "Maaşımın neredeyse üçte birini taksilere harcıyorum ama bir işim olduğu için, sonunda kendi paramı kazandığım için gerçekten çok mutluyum. Bunun benim için mümkün olacağını hiç düşünmemiştim" dedi. 

Az sayıda kadın Suudi Arabistan'da uzun süre çalıştı. Ancak karma, araba kullanma ve erkek vesayet sisteminin bazı yönleriyle ilgili daha gevşek kısıtlamalarla, firmalar her zamankinden daha fazla kadın işe alıyor yeni yasalar, kadınların müşteriye dönük işlerde çalışmasını
kolaylaştırıyor. 

Reuters