Salgın nedeniyle kötüleşen polis vahşeti ve işsizlik, reform talep eden genç protestocuları sokaklara sürüklemeye devam ediyor. 

Tunus’taki mevcut huzursuzluğun son kurbanı, Haykel Rachdi olarak belirlendi. O, bildirildiğine göre bir polis biber gazı kapsülü ile kafasına vurulduktan sonra öldü.

Protestolar, polisin başkent Tunus'ta ülke parlamentosunun dışındaki yüzlerce genç göstericiyi geri püskürtmesiyle devam ediyordu. 

Protestocular, parlamentonun dışında eylemlerini sürdürürken politikacılar, 2019’daki seçimlerden bu yana beşinci kez gerçekleşen yeni bir hükümeti kabul edip etmeyeceklerini tartışmaya devam ettiler.

PROTESTOCULAR: POLİS ŞİDDETİNE SON VERİN

Huzursuzluk, yaşamın her alanına hakim olmaya devam ediyor. Tunus'un dört bir yanında, sivil toplum grupları ve marjinal bölgelerden insanlar ekonomik kalkınma, polis şiddetine son verilmesi ve olaylarda tutuklanan tahmini bin 400 kişinin serbest bırakılmasını talep ediyor.

GENÇ İŞSİZLİK YÜZDE 36

Salgın, ülkenin hayati önem taşıyan turizm endüstrisini yok etmeden önce bile Tunus'un ekonomisi sıkıntılarla baş etmeye çalışıyordu. Huzursuzluğun temel nedenlerinden biri olan işsizlik, yüzde 15 iken, 15 ila 24 yaşındakiler arasında yüzde 36'ya yükseldi. Arap Baharı’nın başarılı ülkelerinden biri olarak övgü almasına rağmen, istikrarsızlık son on yılda Tunus'u zor durumda bırakmaya devam etti. 

O dönemden beri kurulan hiçbir hükümet, zengin ve fakir arasındaki geniş uçurumun üstesinden gelemedi.

UMUDU BALTALADI

Ülkenin koalisyon hükümetinin son değişikliği, yolsuzluk veya çıkar çatışmalarıyla suçlanan dört bakanın atanmasını içeriyordu ve Cumhurbaşkanı Kais Saied tarafından açıkça reddedildi. 

Bu Tunus'un salgını atlatmak ve protestocuların aradığı sistematik reformları yapmak için ihtiyaç duyduğu siyasi fikir birliğine dair herhangi bir umudu baltaladı. 

Ayrıca Uluslararası Para Fonu'na göre ülkenin halihazırda can çekişmekte olan ekonomisi, 2020'de "benzeri görülmemiş" bir şekilde yüzde 8,2 daraldı.

(Guardian)