Mart ve Nisan aylarında Fransa'nın ulusal veterinerlik okulu ve Paris'in Necker-Cochin hastanesinin klinik araştırma birimi tarafından yürütülen deneme, köpeklerin virüsün varlığını yüzde 97 doğrulukla tespit edebildiğini gösterdi.

Çalışma, köpeklerin negatif örnekleri belirlemede de yüzde 91 doğru olduğunu gösterdi. 

64 çalışmanın incelemesi, LFT'lerin semptomları olan virüsle enfekte olan kişilerin ortalama yüzde 72'sini ve olmayanların yüzde 58'ini doğru şekilde tanımladığını buldu.

‘’PCR TESTİYLE KARŞILAŞTIRILABİLİR’’

Paris’teki hastane kurulu, "Bu sonuçlar, köpeklerin Covid-19'un kokusunu tespit etme kapasitesinin bilimsel olarak doğrulanmasıdır" dedi ve bilimsel bir incelemede yayınlanacak olan çalışmanın türünün ilk örneği olduğunu da sözlerine ekledi.

Profesör Jean-Marc Tréluyer, AFP’ye, “Bunlar, bir PCR testiyle karşılaştırılabilir mükemmel sonuçlar” dedi. 

Tréluyer, köpeklerin, LFT testlerinden önemli ölçüde daha güvenilir olan polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testlerinin yerini almayacağını söyledi.

GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

Avustralya, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere bir çok ülkedeki araştırmacılar, Covid- 19’u tespit etmek için köpeklerle deneyler yaparken, Finlandiya ve Birleşik Arap Emirlikleri geçen yıl Helsinki ve Dubai uluslararası havaalanlarında koklayıcı köpeklerle denemeler başlattı.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)