Çalışma, ülkelerin küresel ısınmayı sanayi öncesi dönemin 1,5 derece üzerine indirmemesi durumunda, ekvatorun her iki tarafına uzanan tropik bölgelerinin “insan adaptasyonunun sınırına” ulaşacak yeni bir ortama dönüşme riski taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor.

"NEM ÇOK ÖNEMLİ"

Nature Geoscience dergisinde yayınlanan çalışmayı yöneten Princeton Üniversitesi araştırmacısı Yi Zhang, "Eğer hava çok nemliyse, vücutlarımız serinleyemez, bu yüzden sıcak bir yerde yaşanabilirliği düşündüğümüzde nem önemlidir" dedi ve "Yüksek vücut sıcaklıkları tehlikeli ve hatta öldürücüdür" şeklinde ekledi.

AYNI ORAN KEŞFEDİLDİ

Araştırma ekibi, gezegen ısınmaya devam ettikçe termometrelerin nasıl değişeceğini belirlemek için çeşitli tarihsel verilere ve simülasyonlara baktı ve tropik bölgelerdeki artışın tropikal ortalama sıcaklıkla yaklaşık aynı oranda arttığını keşfetti. Bu, tropiklerin termometre sıcaklığında 35 dereceyi aşan alanlarını riske atmamak için dünyanın sıcaklık artışının 1.5 derece ile sınırlandırılması gerektiği anlamına geliyor.

DÜNYANIN YARISININ YAŞADIĞI YER

Bunun insanlık için korkunç sonuçları olabilir. Çünkü dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı şu anda tropikal ülkelerde yaşıyor ve bu oran, bölgedeki gençlerin oranına bağlı olarak 2050 yılına kadar küresel nüfusun yarısına çıkacak. Boise Eyalet Üniversitesi'nde iklim riskleri konusunda uzman olan Mojtaba Sadegh, çalışmanın, artan sıcaklıkların "önemli altyapı yatırımlarının yokluğunda tropik bölgelerin bazı kısımlarını nasıl yaşanmaz hale getirebileceğini" analiz etmek için "harika bir iş" yaptığını söyledi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com