İsrail merkezli araştırmacılar, İngiliz sağlık otoritesi (NHS) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından sahte test sertifikalarının yanı sıra, darkweb ve mesajlaşma uygulamaları dahil olmak üzere erişimi kolay platformlar aracılığıyla satılabilen aşı kartlarının sahteciliğine dair kanıt buldular. 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ SUNULUYOR

Check Point siber güvenlik firmasından Oded Vanunu ve Liad Mizrachi'ye göre, Covid-19 aşıları olduğu iddia edilen ürünler ve tedaviler de sunuluyor. Araştırmacılar, geçen yıl Kasım ayına kadar yaklaşık 20 darkweb satıcısını tespit ettiler ve bunlar Ocak'ta 600'e ve Mart'ta bin 200'ün üzerine çıktı. Darkweb, internette yalnızca belirli bir yazılımla erişilebilen bir ağdır. 

ÇOĞU YOKSUL ÜLKEDEN

İngiltere’de sınır çalışanları, sahte test sertifikaları taşıyan yaklaşık 100 kişiyi yakaladıklarını bildirdi. Bir yetkilisi, Guardian'a, İngiltere'ye sahte negatif Covid-19 testi sertifikalarıyla geldiklerinde yakalanan yolcuların çoğunun Afrika, Güney Amerika ve Asya ülkeleri de dahil olmak üzere daha yoksul ülkelerden geldiğini söyledi.

Check Point'te kıdemli araştırmacı olan Mizrachi, komplo teorileri nedeniyle aşı olmayı reddeden ve tehlikeli dezenformasyon yayanların sahte sertifikaları satın alanlar arasında olduğunu söyledi. Mizrachi, aşı olmak istemeyenlerle sahte sertifika satanların yollarının kesiştiğini savundu. 

‘DARKWEB PAZAR HALİNE GELDİ’

Check Point'teki Ürün Güvenliği Araştırma Başkanı Vanunu, “2020'de salgının başlamasından bu yana, darkweb'in Covid-19’la ilgili şeyler için tedarik kanalları ürettiğini görmeye başladık. Başlangıçta eksik olan aksesuarları sunuyordu: maskeler, koruyucu ekipman. Tedaviler hakkında çok tartışma vardı. Bu ilaçlar ve aşılar darkweb’de satılmaya başlandı" dedi. 

Vanunu ve Mizrachi, bir satıcıdan bir aşı almaya çalıştı ve kripto para kullanarak ödeme yaptı, ancak ürün gelmedi ve satıcı ortadan kayboldu. Vanunu, "Mart ayında olduğu gibi, satıcılar Avrupa'daki tüm ülkelerden ve Meksika ve Avustralya'dan ürün tedarik ediyordu. Aşıların ardından bir sonraki adım sertifikalar ve negatif testlerdi" dedi. (Guardian)