Geçtiğimiz aylarda yapılan araştırmalarda İtalya'da Eylül ve EKim aylarında İtalya'da corona virüsü vakalarının görüldüğü bildirilmişti. Yapılan araştırmalarda virüsün hayvan pazarından bulaşmadığı kesinleşirken, önce İtalya'da görüldüğü ihtimali kuvvet kazandı.

Bir yıl önce Çin'de bir canlı hayvan pazarından bulaştığı belirtilen ve şu ana kadar milyonlarca insan hayatını kaybetti.

Ancak yapılan araştırmalar sonucu Çin'de ilk vakanın 17 Kasım'da görüldüğü belirtilirken İtalya'da yapılan araştırmalar tarih olarak 27 Ekim'i gösteriyor.

Business Insider’ın haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni corona virüsün doğrulanmış ilk vakasını açıklamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti.

İlk vakaların İtalya'nın Lombardia bölgesinde görüldüğü bildirildi

İLK VAKALAR İTALYA'DA MI GÖRÜLDÜ?

* İtalya'da Milano Ulusal Kanser Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma, Ekim 2019’da İtalya'da dört corona virüs vakasının görüldüğünün tespit edildiğini açıkladı.

Çin’de yapılan araştırmalarda da Vuhan’da yapılan analizlere göre virüsün yaz sonlarında Çin’de olabileceği açıklandı.

* Araştırmalarda virüsün hayvandan insana tam olarak ne zaman sıçradığının belirlenemeyeceği belirtilirken Sidney Üniversitesi'nden virolog Edward Holmes, "İlk türler arası bulaşma olayının Vuhan'da veya çevresinde gerçekleşmemiş olması mümkün" ifadelerini kullandı.

Wuhan'da ilk vakanın 17 Kasım'da görüldüğü belirtildi

ÇİN’DE İLK VAKA 17 KASIM 2019

* Vuhan’daki yetkililerin 31 Aralık’ta ‘gizemli ve yeni bir virüs’ olarak Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdikleri Covid-19 ile ilgili South China Morning tarafından yayınlanan araştırmada, Çin'de ilk corona virüs vakasının 17 Kasım 2019'da gerçekleştiği belirtildi.

ÇİN'Lİ YETKİLİLER: HAYVAN PAZARINDAN BULAŞMADI

* SCMP'ye göre Çin'li tıp uzmanları, o dönemde görülen hastalardan alınan örnekleri yeniden analiz ederek Kasım ve Aralık ayları arasında 60 corona virüs vakası saptadı. Bu analiz ile Vuhan'ın da içerisinde olduğu Hubei eyaletinde yaşayan 55 yaşındaki bir kişinin ilk corona virüs hastası olduğu bildirilirken Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, ilk vakaların başlangıç yerinin Vuhan’daki hayvan pazarı olmadığı kesinleşti.

* Vuhan'da tespit edilen 41 corona virüs vakasını inceleyen uzmanlar, aralarında 13 kişinin hayvan pazarına bir kere bile gitmediklerini belirtirken dünyanın önemli tıp dergilerinden The Lancet’te yayınlanan raporda da Mayıs ayında yapılan araştırmada hayvan pazarındaki hiçbir hayvanda corona virüse rastlanmadığı belirtildi.

ÇİN'DEN İKİ AY ÖNCE İTALYA'DA GÖRÜLDÜ

* Yapılan resmi açıklamalarda İtalya’da ilk kez corona virüsün 21 Şubat’ta Lombardiya’da görüldüğü bildirilirken Roma Çevre ve Sağlık departmanının yaptığı araştırmada, corona virüsün DSÖ tarafından ortaya çıkma tarihinden çok daha önce İtalya’da görüldüğü açıklandı. Lombardiya bölgesindeki kişilerden alınan kan örnekleriyle yapılan araştırmada, 23 İtalyan vatandaşında 27 Ekim tarihinde corona virüse rastlandığı bildirildi.