Henüz geliştirilme aşamasında dahi sorunlar yaşanan 'sabıkalı' aşı Avrupa Birliği'nin (AB) 9 ülkesinde askıya alındı.

9 ÜLKEDE KULLANIMI DURDURULDU

Söz konusu İngiltere'de Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının, kan pıhtılaşması yaptığı gerekçesiyle 9 ülkedeki askı kararı büyük yankı uyandırdı.

Avusturya'da bir hemşirenin aşıyı olduktan sonra hayatını kaybetmesiiyle birlikte, İtalya, Avusturya, Norveç, Danimarka, Estonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg ve İzlanda aşıyı kullanmayı durdurdu.

ARAŞTIRMA YAPILACAK

Danimarka'da aşı olan insanlarda kan pıhtılaşması vakalarının artmasıyla birlikte tedbir amaçlı durdurulduğu ve aşı ile kan pıhtılaşması arasında bağ olup olmadığı araştırılacağı belirtildi.

İTALYA'DA 2 KAYIP

İtalya'da ise bir asker ve polisin aşı olduktan sonra ölümü üzerine aşıların geldiği sevkiyatın tamamının kullanımını durdurma kararı aldığını açıkladı.

BELİRLİ BİR PARTİDE ŞÜPHE

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), ise AB'de aşı olan 3 milyondan faz kişide 22 kan pıhtısı vakası görüldüğünü aktarırken firma tarafından 17 ülkeye gönderilen 1 milyon dozluk aşıdan belirli bir partinin buna sebep olduğu düşünülüyor.

İNGİLTERE 'DEVAM' DEDİ

İngiltere, kan pıhtılaşması ihtimalinin olmadığını belirterek aşı kullanımına devam edeceğini duyurdu.

ALMANYA VE FRANSA SINIRLANDIRMIŞTI

Öte yandan Almanya ve Fransa dahil olmak üzere birçok ülke, AstraZeneca aşısının etkinliğinden şüphe duyarak aşının kullanımını 65 yaşın üzerindeki kişilerle sınırlandırmıştı.