Başbakan Naftali Bennett yaptığı açıklamada, hükümetin onayını bekleyen yasağın 14 gün süreceğini söyledi. Yetkililer, bu süre içinde Covid-19 aşılarının ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "endişe verici bir varyant" olarak adlandırılan Omicron'a karşı ne kadar etkili olduğuna dair daha fazla bilgi olacağını umuyor.

VARYANTA KARŞI ‘TERÖRLE MÜCADELE’ YÖNTEMİ

İçişleri Bakanı AyeletShakedverdiği demeçte, "Çalışma hipotezlerimize göre, varyantın hemen hemen her ülkede olduğunu ve henüz ne derece olduğunu bilmesek de aşının etkili olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bennett, aşı olanlar da dahil olmak üzere ülkeye giren İsraillilerin karantinaya alınması gerektiğini söyledi. Yasak, Pazar gecesi yürürlüğe girecek. Ayrıca, geçtiğimiz Cuma günü çoğu Afrika ülkesinden gelen yabancılara seyahat yasağı getirildi.

Bennett, Shin Bet terörle mücadele kurumunun telefon izleme teknolojisinin, yeni varyantın insanlara bulaşmasını engellemek için taşıyıcıları bulmak için kullanılacağını söyledi.

UZMANLAR ‘ARTIK ÇOK GEÇ’ DİYOR

Belçika, Botsvana, Hong Kong, İtalya, Almanya ve İngiltere'de de tespit edilen varyant, küresel endişe ve seyahat kısıtlamaları dalgasına yol açtı, ancak epidemiyologlar bu tür kısıtlamaların Omicron'un küresel olarak dolaşımını durdurmak için çok geç olabileceğini söylüyor.

İsrail şimdiye kadar yedi şüpheli vaka ile bir Omicron vakasını doğruladı. Sağlık Bakanlığı, teyit edilen vakanın aşılanıp aşılanmadığını söylemedi. Bakanlıktanyapılan açıklamada, yedi şüpheli vakadan üçünün tamamen aşılandığı ve üçünün yakın zamanda yurt dışı seyahatinden dönmediği belirtildi. (Reuters)