Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, yeni corona virüs dünya genelinde 5.26 milyon insanı öldürdü, trilyonlarca dolarlık ekonomik çıktıyı sildi ve milyarlarca insan için hayatı alt üst etti.

‘DAHA BETERLERİ KAPIDA’

BBC'nin bildirdiğine göre, Sarah Gilbert, "Gerçek şu ki, bir sonraki daha kötü olabilir. Daha bulaşıcı, daha ölümcül veya her ikisi de olabilir. Bu, bir virüsün hayatımızı ve geçim kaynaklarımızı tehdit ettiği son sefer olmayacak" dedi. 

Oxford Üniversitesi'nde aşı profesörü olan Gilbert, dünyanın bir sonraki virüse daha iyi hazırlandığından emin olması gerektiğini söyleyerek, "Yaptığımız ilerlemeler ve edindiğimiz bilgiler kaybolmamalı" dedi.

© AstraZeneca aşısının geliştiricilerinden Sarah Gilbert

‘YENİ VARYANT’ MESAJI

Covid-19 salgını ilk olarak 2019'un sonlarında Çin'de tespit edildi. Virüse karşı rekor sürede aşılar geliştirildi. Gilbert, Omicron varyantının spike proteininin, virüsün bulaşabilirliğini arttırdığı bilinen mutasyonlar içerdiğini söyledi.

Gilbert, "Aşılar tarafından veya diğer varyantlarla enfeksiyon tarafından uyarılan antikorların, Omicron ile enfeksiyonu önlemede daha az etkili olabileceği anlamına gelebilecek ek değişiklikler var. Daha fazlasını öğrenene kadar dikkatli olmalıyız ve bu yeni varyantın yayılmasını yavaşlatmak için adımlar atmalıyız" dedi. 

Reuters