Bölgesel grup Ecowas, lider Yarbay Paul-Henri Damiba'nın görevden alınmasını "anayasaya aykırı" olarak nitelendirdi.

AYNI BAHANE

Ülke ordusu bu yıl ikinci kez iktidarı ele geçirdi. Her iki seferde de darbe liderleri, ulusal güvenlik sıkıntısı olduğu için müdahale etmek zorunda olduklarını söylediler. Uzmanlar, Burkina Faso devletinin, topraklarının yüzde 60'ını kontrol ettiğini ve radikal grupların uyguladığı şiddetin kötüleştiğini söylüyor.

Siyah yüz maskeli isyancı askerlerle çevrili bir ordu lideri, Cuma akşamı ulusal televizyonda cunta lideri Yarbay Paul-Henri Damiba'yı görevden aldıklarını, hükümeti feshettiklerini ve anayasayı askıya aldıklarını duyurdu. İbrahim Traore, Damiba'nın radikal bir isyanla başa çıkamamasının suçlandığını söyleyerek “Halkımız yeterince acı çekti ve hala acı çekiyor" dedi.

Traore tarafından imzalanan açıklamada, "Kötüleşen durumla karşı karşıya kaldığımızda, Damiba'nın geçişi güvenlik sorununa yeniden odaklaması için birkaç kez denedik. Damiba'nın eylemleri yavaş yavaş bizi yapmak istediğimiz şeyden uzaklaştırdığına ikna etti. Bu gün Damiba'yı görevden almaya karar verdik" denildi.

DEVRİK LİDERİN NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Devralmanın ardından devrik liderin nerede olduğuna dair bir bilgi yok. Yarbay Damiba'nın cuntası, radikal grupların saldırılarının durdurulamaması nedeniyle Ocak ayında seçilmiş bir hükümeti devirdi ve kendisi vatandaşlara "Bu savaşı kazanmak için gerekenden daha fazlasına sahibiz" demişti. (BBC)