ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin tartışmalı Tayvan ziyaretinin ardından yayınlanan Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda Jhy-Wey Shieh, "Parlamento başkanının başkanlığındaki bir heyetin" adayı ziyaret etmesini önerdi.

Tayvanlı büyükelçi, "Bu, parlamento gruplarından değil, halkı temsil eden ve hükümet altında olmayan bağımsız bir yasama organı olarak Bundestag'dan gelecek" dedi ve heyetin adanın lideri Tsai Ing-wen ve meclis başkanı ile görüşebileceğini de sözlerine ekledi.

‘EN BÜYÜK TEHLİKE’

ABD hükümetinin en üst düzey üçüncü yetkilisi olan Nancy Pelosi'nin ziyareti, Tayvan'ı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak gören Çin'i rahatsız etti. Pekin, "gerekli ve kararlı karşı önlemleri alma" sözü verdi ve şu anda Tayvan'ın çeşitli bölgelerinde geniş çaplı askeri tatbikatlar yürütüyor. Shieh, tatbikatların 1996'daki Üçüncü Tayvan Boğazı krizinden bu yana "en büyük askeri çatışma potansiyeli" taşıdığını söyledi.

Büyükelçi ayrıca, Almanya'nın "Tek Çin politikasına" bağlı kalması gerektiğine dair prensibin revize edilmesi gerektiğinde ısrar etti. Ona göre Almanya'nın “bunun ötesine geçen aktif bir Çin ve Tayvan politikasına” ihtiyacı var. Washington gibi, Berlin de Tayvan'ı resmen Çin'in bir parçası olarak görüyor, ancak adayla gayri resmi bağlarını sürdürüyor.

Geçen yılın sonunda Federal Meclis, hükümeti Tayvan ile olan değişimleri derinleştirmek için Tayvan politikasını gözden geçirmeye çağıran bir kararı kabul etti, ancak ada ile diplomatik ilişki kurma olasılığını görmezden geldi. (RT)