Rusya'nın komşu Ukrayna'yı işgali ve son iki hafta içinde kışkırttığı insani trajedi, Batı'nın desteğini artırdı ve gelecekte Avrupa'nın jeopolitik haritasının nasıl yeniden çizilmesi gerektiğine dair temelden yeniden düşünme çağrılarına yol açtı.

Ancak Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesi olan Ukrayna'yı Moskova'nın iradesine karşı tamamen Batı'ya itmek büyük sorunlar doğuruyor. AB liderleri, yarından itibaren Paris’te iki günlük bir zirve sırasında bütün bu sorunlarla karşı karşıya gelecek. AB'nin sorununu daha da karmaşık hale getiren, Rusya'nın geniş kapsama alanından korkan iki küçük ülke olan Moldova ve Gürcistan, birkaç gün içinde aynı yolu izledi ve ayrıca üyelik istedi.

Rus işgalinin şiddeti, aynı zamanda, artık NATO'ya katılma desteğinde bir artış gören ve kendisini tarih boyunca Rus etkisinden kurtaran İsveç ve Finlandiya gibi ülkeleri de korkuttu. Günler içinde, kıtanın jeopolitik haritasında kimin nereye ait olduğuna dair geleneksel bilgiler fena halde sarsıldı.

TAM TEŞEKKÜLLÜ SAVAŞA NEDEN OLABİLİR

Birçok ülke bloğun genişlemesinden ve geleneksel etki alanlarının yeniden şekillendirilmesinin kıtayı tam teşekküllü bir savaşın eşiğine getirmesinden korkuyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sözlerini dikkatle seçerek ve açıkça üyelik vaadinden kaçınarak, "Değerlerimizi canları pahasına savunan bu cesur insanların Avrupa ailesine ait olduğuna şüphe yok" dedi.

AB üye ülkeleri arasında Ukrayna'ya verilen destek ezici olsa da, üyelik verilmesi ciddi sıkıntılar doğurabilir. Doğudaki sekiz üye ülkenin liderleri resmi olarak, Ukrayna'nın "hemen AB üyelik perspektifi almayı hak ettiğini" söyledi.

TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Birçok ülke, savaşın hararetinde alınan herhangi bir acele kararla Ukrayna'ya hemen umut vermenin iyi olmadığını belirtiyor. Geçmişte üyelik başvuruları yıllar, bazen on yıllar aldı. Türkiye 1987'de katılmak için başvurdu ve üyeliğe çok uzak. Diğer dördü şu anda aday ülkeler, ancak AB doğuya doğru genişleme konusunda aşırı isteksiz davranıyor. 

Buna karşılık, özellikle İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler için NATO üyeliğine geçiş daha kolay olacaktır, çünkü ikisi zaten askeri ittifakla çok yakın işbirliğine sahiptir. (AP)