İtalya’nın salgından kurtulma girişimleri, Başbakan Giuseppe Conte’nin istifasının ardından ülkenin siyasi krize girmesinin ardından bir gerileme yaşadı. Conte, rolünü sürdürmeye devam ediyor ve önümüzdeki günlerde daha geniş bir ittifak kurmak için başkan Sergio
Mattarella tarafından yeni bir görev verilebilir. İtalya'nın Sağlık Bakanlığı, 541 corona virüse bağlı ölüm bildirdi, yeni enfeksiyonların günlük sayısının 8 bin 561'den 10 bin 593'e yükseldiğini söyledi.

İSPANYA’DA BAKAN ADAYLIK İÇİN İSTİFA ETTİ

İspanya, virüsün mevcut üçüncü dalgasının en yüksek günlük bilançosu olan 591 ölüm ve 36 bin 435 yeni vaka bildirdi. Son 14 günde her 100 bin kişiye düşen vaka sayısı hafta başında 885'ten Salı günü 893,9'a yükseldi. İspanya'nın sağlık acil durumları şefi Fernando Simón, yoğun bakım ünitelerinin sınırlarına kadar zorlandığını söyledi ve Noel ve çok keskin bir artış konusunda uyardı. Sağlık bakanı Salvador Illa, önümüzdeki ay yapılacak Katalan bölge seçimlerinde Sosyalist partinin adayı olarak adaylığını başlatmak için görevinden istifa etti. Illa'nın ayrılışı, muhalefetteki muhafazakar Halk partisi lideri Pablo Casado'yu siyaseti halk sağlığının önüne koymakla suçlamaya itti.

TUTUKLAMA YETKİLERİ GENİŞLETİLDİ

Salgın kısıtlamaları sebebiyle başlayan gerginlikler, Başbakan Mark Rutte'nin büyük ölçüde yeni ve daha bulaşıcı olanı varyantı hedef aldığını söylediği gece sokağa çıkma yasağını ilan ettikten sonra protestocular sokaklara döküldü. Pazartesi günü, dükkanların tahrip edildiği ve yağmalandığı Amsterdam ve Rotterdam'da yaklaşık 150 kişi tutuklandı ve Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, polise daha geniş tutuklama yetkileri veren bir acil durum kararı çıkardı.

VAHŞİLEŞME FIRSATINI BULAN SOKAĞA KOŞTU

Yetkililer, örgütlenmek için sosyal medya uygulamalarını kullandığı bildirilen isyancıların çoğunlukla gençlerden oluştuğunu söyledi. Uzmanlar, Cumartesi günü yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağına muhalefetin pek çok kişiyi ne ölçüde motive ettiğini sorguladılar. Önde gelen Hollandalı kriminolog Henk Ferwerda, ayaklanmaların "virüs inkarcıları, siyasi protestocular ve tamamen vahşileşme şansını gören çocuklar olmak üzere üç grubun bir araya geldiğini" söyledi.

ALMANYA’DAN UÇUŞ ÖNLEMİ

Almanya'da hükümet, daha öldürücü corona virüs varyantlarının yayılmasını engellemek için ülkeye uçuşlarda büyük bir düşüş gerçekleştirmeyi planlıyor. İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Bild gazetesine verdiği demeçte, "Bu virüs mutasyonlarının yarattığı risk bizden çok sert tedbirler almamızı gerektiriyor" dedi.

‘AŞI İHRACATINI YASAKLARIZ’ TEHDİDİ

Bu arada, AB, AstraZeneca'nın üye devletlere vaat edilen dozlarda büyük bir eksiklik için tatmin edici bir açıklama yapmamakla suçlanmasının ardından, İngiltere gibi blok dışındaki ülkelere corona virüs aşılarının ihracatını yasaklamakla tehdit etti. İlaç şirketinin yeni dağıtım planlarının, Cuma günü Avrupa komisyonunu orijinal programda önemli eksiklikler olacağını "şaşırtıcı bir şekilde" bildirmesinin ardından "kabul edilemez" olduğu söylendi. 

Derleyen: İsmail Cömert / polemikhaber.com