Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, selin yol açtığı yıkımdan “şaşkına döndüğünü” söyledi ve ölenlerin ailelerine ve ciddi hasar gören şehir ve kasabalara destek sözü verdi. Steinmeier, "İhtiyaç anında ülkemiz bir aradadır. Tufanın her şeylerini aldığı kişiler için dayanışma göstermemiz önemli" dedi. 

BİN 300 KİŞİYE ULAŞILAMIYOR

Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki yetkililer, burada en az 12 engelliler için yaşam tesisi sakini dahil olmak üzere 63 kişinin öldüğünü, komşu Kuzey Ren-Vestfalya'da ölüm sayısının 43'e çıktığı söylendi. Yetkililer, rakamların daha da yükselebileceği konusunda uyardı. Rheinland-Pfalz'ın Ahrweiler semtinde yaklaşık bin 300 kişiden haber alınamıyor, ancak onlarla iletişim kurma çabaları telefon ağlarına verilen hasar nedeniyle engelleniyor.

Uzmanlar, Avrupa Sel Farkındalık Sistemi'nin (EFAS) bu hafta başlarında aşırı bir sel uyarısı yayınladığını ve ölüm sayısının neden bu kadar yüksek olduğunu sorguladığını söyledi. Bir hidrolog olan Hannah Cloke, Politico'ya felaketin “sistemin bir başarısızlığı” olduğunu söyledi.

METEOROLOJİ: İKİ GÜNDE İKİ AYLIK YAĞIŞ OLDU

Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle bu tür felaketlerin daha sık meydana gelebileceğini söyledi. Dünya Meteoroloji Örgütü Sözcüsü Clare Nullis, "Batı Avrupa'nın bazı bölgeleri iki gün içinde iki aya kadar yağış aldı" dedi. Nullis, sel ve önceki sıcak hava dalgasını küresel ısınmayı suçlamak için çok erken olduğunu söylerken, iklim krizinin “aşırı olayların sıklığını artırdığını ve birçok olayın küresel ısınmayla daha da kötüleştiğini gösterdiğini” söyledi.

Belçika İçişleri Bakanı Annelies Verlinden, ülkedeki ölü sayısının 20'ye yükseldiğini ve 20 kişinin daha kayıp olduğunu söyledi. Merkez ilçelerin ve Meuse Nehri kıyısındaki bölgelerin tahliye edilmesi emrine rağmen, ölülerin çoğu 200 bin nüfuslu bir şehir olan Liège civarında bulundu.

Şimdiye kadar can kaybı yaşanmazken, İsviçre, Lüksemburg ve Hollanda da şiddetli bir şekilde etkilendi, İsviçre'nin Schleitheim ve Beggingen köylerini kasıp kavuran ani seller sebebiyle bazı kasabalar boşaltıldı ve binlerce kişinin ülkeyi terk etmesi söylendi. (Guardian)