Fransa’da halk, ateşli bir şekilde yeni güvenlik yasasını protesto ediyor. Belçika ve Macaristan’da ise salgının etkilerinden ve corona virüs tedbirlerinden bıkan halk ayaklandı.

PROTESTOCULAR: FİŞLEYEMEZLER

Hafta sonu birçok Fransız şehrinde, polis vahşeti görüntülerinin filme alınmasını ve yayınlanmasını kısıtlayacak olan güvenlik yasasına karşı çıkmak için on binlerce protestocu sokağa çıktı. Ayrıca insanlar, insansız hava araçları ve yaya kameraları gibi polisin insanları rahat bir şekilde fişleyebileceği izleme araçlarının kullanılmasını da protesto ediyor. Bunun yanında göstericiler, corona virüsün yayılmasını durdurmak ve önlemlerden özellikle ağır etkilenen kültür sektörünü savunmak için getirilen kısıtlamaları protesto etti.

POLİS: 200’ÜN ÜZERİNDE TUTUKLU VAR

AFP'nin haberine göre, Belçika başkentindeki polis, corona virüsün yayılmasını engellemeye yönelik tedbirlere karşı iki yasaklı gösteriyi önlemek amacıyla çok sayıda insanı gözaltına aldıklarını söyledi. Bir polis sözcüsü, "Şu anda 200'ün üzerinde tutuklu var" dedi. Virüsü kontrol etmeye yönelik tedbirlere karşı sosyal medyadan protesto çağrılarına yanıt veren düzinelerce insan, Brüksel'deki önemli bir bina olan Atomium'da da toplanmaya başladı.

YASAKLARA RAĞMEN RESTORANLARINI AÇACAKLAR

Bugün Budapeşte, Macaristan'da corona virüs tedbirlerini protesto eden yüzlerce kişi arasında restoran çalışanları vardı ve hükümet onları ağır para cezalarıyla tehdit etse bile en az 100 restoran yeniden açmayı planladı. Başbakan Viktor Orban'ın hükümeti, önlemleri ancak virüs vakalarının sayısı keskin bir şekilde düşerse veya çok sayıda Macar aşılanırsa hafifletmeye başlayabileceğini söyledi. (Guardian, Reuters)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com