Mevcut fiyat durumu ışığında, Rusya'nın “mali olarak o kadar güçlü bir konumda ki, petrol fiyatları ve petrol ihracatı mevcut seviyelerde kalırsa, Rusya Avrupa'ya gaz ihracatını en az üç yıl boyunca normal seviyelerin yüzde 20'sinde tutabilir” diye kaydedildi. 

‘HACİM AZALMASINA RAĞMEN GELİR ARTIYOR’

Capital Economics'teki ekonomistlerden Liam Peach, Rusya'nın bir yıl boyunca arz kesintisinin "ekonomisi için olumsuz sonuçlar olmadan" gerçekleşebileceğini söyledi. Peach'e göre, hacimlerin azalmasına rağmen, Rusya'nın gaz ihracatından elde ettiği üç aylık kazanç 20 milyar doları bulabilir. Peach, "Rusya'nın muslukları tamamen kapatıp kapatmaması siyasi bir karar olacak ve herhangi bir kesintinin uzunluğu petrol gelirlerini dengelemenin boyutuna bağlı olacak" dedi.

‘TEKNİK SORUNLAR’

Birkaç Avrupalı lider, Moskova'yı defalarca gazı siyasi baskı silahı olarak kullanmakla suçlarken, Kremlin yönetimi iddiaları reddediyor. Rusya'dan Avrupa'ya giden önemli bir gaz rotası olan Kuzey Akımı 1 boru hattındaki en son teknik sorunlar, Gazprom'un teslimatları kesmesine ve fiyatların fırlamasına neden oldu. (RT)