Başbakan Scott Morrison, polis ve ordu personelinin Pasifik Adası ülkesine istikrar ve güvenlik sağlayacağını söyledi.

GÜVENLİK ANLAŞMASININ PARÇASI

Şiddet, Çarşamba günü protestocuların Başbakanı devirmek amacıyla parlamentoyu basmasıyla başladı. Perşembe günü kalabalıklar sokağa çıkma yasağına karşı çıktı ve hükümet binalarını, bir polis karakolunu ve işyerlerini ateşe verdi. Morrison, ülkenin 2017 yılında Avustralya ile imzaladığı bir güvenlik anlaşması kapsamında Başbakan Manasseh Sogavare'den yardım talebi aldığını söyledi.

YASAK DİNLEMİYORLAR

Protestocuların çoğunun, uzun süredir merkezi hükümetin ihmalinden şikayet eden komşu Malaita adasından olduğu bildiriliyor. Olayların ardından 36 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi, ancak isyancılar, Honiara'nın Chinatown bölgesinde sokağa çıkma yasağına karşı çıktılar.

Malaita ayrıca, Başbakan Sogavare'nin 2019'da diplomatik ilişkilerde Tayvan'dan Çin'e geçişine şiddetle karşı çıktı ve isyancıların huzursuzlukta Çinlilere ait işletmeleri hedef almasına yol açtı. Pekin büyükelçiliği de Solomon Adaları hükümetine "ciddi endişelerini" dile getirdi. Başbakan Sogavare, hükümetinin kontrolü hâlâ elinde tuttuğuna dair güvence verdi.

Sogavare, "Bugün önünüzde duruyorum, ülkemizin güvende olduğunu size bildirmek için duruyorum. Hükümetiniz yerinde ve ulusumuza liderlik etmeye devam ediyor" derken, sorumluların "hukukun tüm ağırlığıyla karşı karşıya kalacağını" da sözlerine ekledi. Ayrıca protestocuları kınadı ve "son huzursuzluğa karışanların "vicdansız insanlar tarafından yoldan çıkarıldığını" söyledi. (BBC)