Pandemi ve Avustralya'nın sert sınır politikaları, birçok sektörde personel açığını daha da kötüleştirdi. Hükümet, Avustralya'nın en önemli göç kaynakları olan Çin, Hindistan ve Birleşik Krallık gibi ülkelerden işçilere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

NEREDEYSE YARIM MİLYON

Ülke genelinde 480 binden fazla açık iş var, ancak işsizlik neredeyse 50 yılın en düşük seviyesindeyken, işverenler boşlukları doldurmakta zorlanıyor. Konaklama, sağlık, tarım ve vasıflı ticaret endüstrileri özellikle ağır darbe aldı. Canberra'da yapılan ulusal iş zirvesinde, işçi sıkıntısı havaalanlarını kaosa sürükledi, meyveleri ağaçlarda çürümeye bıraktı ve hastaneler üzerinde büyük baskı yarattı.

İçişleri Bakanı Clare O'Neil, "Odak noktamız her zaman önce Avustralya'daki işler, ancak Covid-19’un etkisi o kadar şiddetli oldu ki, diğer tüm olasılıkları tüketsek bile, en azından kısa vadede, yine de binlerce işçi eksiğimiz olacak" dedi.  

‘DAHA FAZLA GÖÇMEN’ ÇAĞRISI

Kalıcı göç, göçün siyasi tartışmalar için bir parlama noktası haline gelmesiyle 2017'de düşmeden önce 2010'ların ortalarında yılda yaklaşık 190 bine yükseldi. Ancak siyasi muhalifler kadar iş dünyası ve sendika figürleri de daha fazla göçmen çağrısında bulundu.

Salgın sırasında göçün azalmasına rağmen, 2016'dan bu yana bir milyondan fazla insan Avustralya'ya taşındı. (BBC)